Mówiąc Sake wielu z nas myśli – japońska wódka. Nic bardziej mylnego.
To tradycyjny ryżowy trunek o niskiej zawartości alkoholu (13-17%).
Sake ma za zadanie podkreślać smak potraw podczas jedzenia oraz oczyszczać nasze kubki smakowe przed kolejnym kęsem sushi lub innych japońskich specjałów.
Sake wytwarza się podczas fermentacji ryżu, a w jego produkcji często dodawane są też drożdże.
Proces produkcji porównując do produkcji europejskich trunków przypomina nieco proces produkcji wina (fermentacja) oraz piwa (dodatek drożdży), nie zagłębiając się bardziej w dokładne procesy. Z wyglądu jest lekko białe, a jego smak zależy od gatunku.
Podawana jest podczas ważnych uroczystości japońskich w glinianych lub porcelanowych naczyniach.
Sake można pić zimne lub lekko podgrzane.
Choć w Polsce z lekkich trunków króluje piwo i wino, warto ocenić czy smak “napoju samurajów” przypadnie do gustu naszym kubkom smakowym.
Zapraszamy do So Sushi na degustację!