Kuchnia japońska jest ceniona i znana na całym świecie, głównie dzięki niepowtarzalnym walorom smakowym oraz dużej zawartości składników odżywczych. W Polsce wśród często wybieranych potraw japońskich króluje sushi pod różnymi jego postaciami. Nic dziwnego, że danie z krainy orientu podbija serca polskich miłośników jedzenia.
Sushi to pożywny i wykwintny posiłek serwowany nie tylko w wielu ekskluzywnych restauracjach, lecz również na wystawnych przyjęciach i na kameralnych, rodzinnych uroczystościach. Coraz częściej do sushi serwuje się również desery, które stają się ukoronowaniem dania głównego i pozwalają rozpieścić podniebienia najbardziej wymagających gości. Osoby zastanawiające się jaki deser do sushi, będzie najlepszy i co podać gościom lub swojej rodzinie zapraszamy do zapoznania się z kilkoma cennym wskazówkami. Pomogą one uzupełnić menu w sposób wyjątkowy i niepowtarzalny.
Jaki deser pasuje do sushi – podpowiadamy
Desery z Japonii są nie tylko bardzo ciekawe i wyśmienicie smakują, lecz również zawierają dużo witamin oraz minerałów. Dobór składników do nich okazuje się niezwykle ważny, powinny one być najlepszej jakości, tylko wówczas aromat i smak odda kwintesencję orientu. Jeśli chodzi o sushi desery, nie muszą być one słodkie, a jeśli są, to ich słodycz okazuje się bardziej subtelna, delikatna i lekka.
Do niektórych z nich w ogóle nie dodaje się cukru, dlatego desery japońskie mogą być słodko kwaśne, słone, kwaśne, a nawet pikantne. Nie powinny być gorzkie ani mdłe. Smak ma tutaj kluczowe znaczenie, nic dziwnego, że dania orientalne należą do najlepiej przyprawionych na świecie. Tu znaczenie ma każdy szczegół.
H2 Dobry deser do sushi – propozycje nieprzeciętnych smakołyków
Niezwykle popularnym deserem w Japonii są ciasteczka Mochi, zrobione z mąki ryżowej zawierające pastę owocową lub fasolową. Natomiast dodany do nich krem czekoladowy lub masło orzechowe sprawiają, że ten dobry deser do sushi rozpieszcza podniebienia najbardziej wymajających smakoszy.
Wśród słodkich pyszności z Japonii nie może zabraknąć yokan. Te wyśmienite japońskie galaretki z żelu agarowego i czerwonej fasoli azuki zachwycają smakiem, kształtem oraz różnorodnością barw.
Mówiąc o kuchni japońskiej, nie można zapomnieć o dorayaki. To grube placuszki w kształcie naleśników z utartą fasolą i cukrem. Dodaje się do nich również różne polewy oraz sosy owocowe.
Często serwowanym deserem do sushi w Japonii jest dango mitarashi. Te wykwintne kulki ryżowe zanurzone w sojowym słono – słodkim sosie, sprawiają, że trudno im się oprzeć.
Deser z matchą – absolutny must have na przyjęciach
Osoby chcące zaskoczyć gości wykwintnymi smakołykami serwowanymi do sushi mogą sięgnąć po matchę. W Japonii jest ona niezwykle ceniona nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz również na bardzo wysokie stężenie antyoksydantów. Sproszkowana zielona herbata dodaje również mnóstwo energii i można przygotować z niej zarówno wyśmienity koktajl, jak i pastę lub farsz do naleśników.
Reasumując, osobom zastanawiającym się jaki deser pasuje do sushi, podpowiadamy, że przygotowany ze starannie dobranych składników wysokiej jakości. Pomysłów na desery japońskie jest mnóstwo. My przedstawiliśmy kilka bardzo popularnych i łatwych w przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się one zarówno w profesjonalnych restauracjach, jak i podczas domowych uroczystości w gronie najbliższych.