Kuchnia japońska zyskuje coraz większą popularność w Polsce. Jeszcze parę lat temu trudno było znaleźć produkty do przyrządzenia takiej potrawy, jak sushi, a ceny w restauracjach wprawiały w zdumienie. To już jednak przeszłość. Obecnie w każdym dużym mieście można spotkać bary i restauracje specjalizujące się w podawaniu tego dania w przystępnych cenach. Co warto wiedzieć o sushi? Niektóre z zaprezentowanych tu ciekawostek mogą zaskoczyć nawet osoby od dawna zachwycające się azjatyckim jedzeniem.
Ciekawostki o sushi – pochodzenie i skład potrawy
- Wbrew powszechnie panującej opinii, sushi nie wywodzi się z Japonii. Prawdopodobnie pochodzi z Chin, gdzie najstarsze wzmianki o podobnej potrawie datuje się na VI wiek. Mowa tutaj o wypatroszonych, posolonych rybach, które konserwowano w beczkach z ugotowanym ryżem. Początkowo ryż wyrzucano, następnie zaczęto zjadać go wraz z rybą. Z czasem doszedł do tego ocet ryżowy, który skracał okres fermentacji. Najpewniej w takiej formie danie dotarło do Japonii, gdzie dalej ewoluowało, by około dwustu lat temu przyjąć obecny kształt.
- Kolejny popularny mit dotyczy znaczenia słowa sushi. Wcale nie oznacza ono surowej ryby, lecz kwaśny ryż. Oczywiście odnosi się do składu, którego najważniejsze elementy to ryż i ocet ryżowy. Wszystkie inne składniki, włącznie z rybą, to dodatki, które dobiera się w zależności od rodzaju sushi.
Ciekawe informacje o sushi – podawanie dania
- Sushi najczęściej podaje się z sosem sojowym, zielonym chrzanem wasabi oraz różowym imbirem. Co ciekawe, tak naprawdę występuje tylko jeden gatunek imbiru, który naturalnie jest żółty. Różowe zabarwienie w tej potrawie to efekt marynowania. Imbir zjada się w celu oczyszczenia kubków smakowych pomiędzy poszczególnymi rodzajami sushi.
- Do przygotowania sushi rolowanego potrzebne są prasowane algi morskie, znane jako nori. W ramach ciekawostki o sushi warto dodać, że dawniej nori pozyskiwano poprzez zeskrobywanie go z łodzi rybackich, a następnie suszono na słońcu. Współcześnie pochodzi ze specjalnych hodowli.
- Sushi powinno spożywać się tuż po przyrządzeniu i nie należy zostawiać resztek na później. Ponadto Japończycy uważają, że wszystkie składniki trzeba podawać w stanie jak najbardziej zbliżonym do naturalnego, aby poczuć prawdziwy smak.
Co warto wiedzieć o sushi i sposobie jego jedzenia?
- Według powszechniej opinii, wszystkie dania kuchni japońskiej spożywa się za pomocą pałeczek. Tymczasem w przypadku sushi tradycyjny i najchętniej praktykowany w Japonii sposób to jedzenie rękoma. Oczywiście, można też używać pałeczek, jednak cieszy się to mniejszą popularnością.
- Sushi podaje się w małych kawałkach podobnej wielkości. Umożliwia to zjedzenie takiej porcji jednym kęsem. W przeciwnym razie, zgodnie z przyjętym zwyczajem, ugryzionego kawałka nie wolno odłożyć na talerz, lecz trzeba przytrzymać w powietrzu.
- Kończąc ciekawe informacje o sushi, trzeba też wspomnieć o tym, by nie marnować sosu sojowego ani innych dodatków. W Japonii zostawienie czegokolwiek na talerzu jest odbierane jako brak szacunku. Na szczęście wszystkie składniki są odmierzane w taki sposób, by niczego nie było za dużo.