Wybór odpowiedniego trunku do posiłku jedzonego na kolację to spore wyzwanie, szczególnie dla osób niezaznajomionych z tajnikami kulinariów. Można jednak łatwo rozwikłać zagadkę, jakie wino do sushi podać, korzystając z prostych, uniwersalnych rad.
Wino do sushi białe czy czerwone?
Wino dobiera się do rodzaju posiłku nie tylko pod względem jego smaku, ale również koloru. Powszechną zasadą jest, aby wina czerwone serwować do mięsa czerwonego, dziczyzny, a także deserów. Z kolei wina białe podaje się do mięsa białego, czyli do drobiu, owoców morza oraz ryb, a nawet serów. A wino do sushi białe czy czerwone? Z uwagi na to, że jest to potrawa serwowana na zimno, głównie z dodatkiem ryb i owoców morza, wybór powinien wydawać się oczywisty – najlepiej podać białe wino do sushi.
Czy wino musujące pasuje do sushi?
Delikatnie musujące wino Choya Sparkling to bardzo dobry wybór, gdy planujesz kolację z sushi w roli głównej. Nie tylko klasyczne białe wina dobrze sprawdzą się, gdy chcesz podlać swoją ulubioną, wykwintną potrawę czymś smacznym i rozgrzewający, ale również wina musujące. Warto jednak zwrócić uwagę na ich smak. Wytrawne zdecydowanie najlepiej podkreślają charakter ryb i owoców morza.
Jaki smak wina do sushi?
Sushi jest potrawą dość prostą w przekroju pod względem smaku. Nie uświadczysz w nim mieszanki mnóstwa orientalnych przypraw. Mimo to jego charakter jest raczej wyrazisty, głównie z uwagi na obecność mocno marynowanych warzyw, pachnących morzem alg oraz intensywnego smaku sosu sojowego i wasabi. To sprawia, że wybierając białe wino do sushi, najlepiej kierować się w stronę tych produkowanych z jednego szczepu – na przykład Chardonnay. Podkreślą one świeży, specyficzny smak dania, a jednocześnie nie będą się z nim gryzły. Wino, którym podlewa się sushi, powinno być tym wytrawnym, ewentualnie półwytrawnym. Ze względu na słodkawy charakter ryżu i warzywnych dodatków, to właśnie bardziej cierpkie gatunki win sprawdzą się najlepiej jako towarzystwo do sushi.
Czerwone wino do sushi – czy można je wybrać?
Choć sushi kojarzy nam się głównie z rybami, to wybierając się do restauracji japońskiej, można też postawić na czerwone wino do sushi. Najlepiej zdecydować się na lekkie Acuma lub El Vinculo, gdy planujesz jeść sushi w wersji mięsnej, czyli na przykład z marynowaną wołowiną albo kaczką. Czerwone wina nie są jednak tak bardzo popularne w restauracjach japońskich. Z reguły jednak, jeśli renomowana restauracja ma w swojej ofercie sushi z czerwonym mięsem lub kaczką, prawdopodobnie będzie też miała odpowiednie do niego wino. Warto o to zapytać kelnera jeszcze zanim wybierze się właściwy gatunek sushi!
Czym kierować się przy wyborze alkoholu do dań japońskich?
Na niektórych winach można znaleźć wyraźną informację o tym, do których dań one pasują. To dobra wskazówka dla tych, którzy niespecjalnie znają się na alkoholach, a chcieliby dobrze wypaść, serwując dobre wino w domu podczas kolacji z drugą połówką lub z przyjaciółmi. Problem z dopasowaniem wina do kolacji może pojawić się szczególnie wtedy, gdy planujesz podać kilka dań, bardzo zróżnicowanych pod względem zawartości. Można wtedy posiłkować się informacjami od producenta zawartymi na etykiecie – to zawsze najprostszy sposób, aby nie popełnić kulinarnego faux pas.
Specjalne wino do sushi – wypróbuj je
Jeśli masz możliwość, skosztuj również specjalnego śliwkowego wina do sushi. Wino Choya, wytwarzane z ryżu lub ze specjalnych śliwek ume, to produkty alkoholowe stworzone właśnie z myślą o miłośnikach sushi i pozostałych dań kuchni japońskiej. Jeśli więc masz możliwość – sięgnij właśnie po takie wino, dzięki któremu Twoje kubki smakowe otworzą się na nowe doznania smakowe wynikające z jedzenia ciekawych odmian sushi, a do tego pogłębią przyjemność wynikającą z ich spożywania. Pamiętaj, że Japończycy bardzo dbają nie tylko o tradycyjny sposób przyrządzania sushi, ale również o to, by jeść je w odpowiednich warunkach. Stosując się do tych surowych reguł, będziesz mógł doświadczyć maksimum rozkoszy wynikającej z delektowania się tym przysmakiem!