Wykonanie sushi w domu, w dodatku po raz pierwszy może być nie lada wyzwaniem. I mowa tu nie tylko o umiejętnościach w kuchni. Pierwsze trudności można napotkać już w sklepie przy zakupie niezbędnych do sushi składników. Nori to jadalne wodorosty, które stanowią jego nieodzowny składnik. I z pewnością kupując je po raz pierwszy, możesz mieć pewien kłopot.
Co warto wiedzieć o nori?
Czym kierować się przy jego zakupie?
Już podpowiadamy!
Mamy dla Ciebie 4 rady, od naszych Sushi Masterów, o których warto wiedzieć na samym początku!
Rada Nr 1
Ważna jest szybkość z jaką nori rozpuszcza się w ustach.
O tak! Chcemy, by nasze nori rozpuszczało się bez problemu, natychmiast spożyciu.
Rada Nr 2
Kolor nori jest także bardzo istotny, im ciemniejszy płat, tym lepszej jakości jest nori (tak w uproszczeniu). Żywe kolory zielone lub brązowe świadczą o jego niższej jakości. Poluj więc na te ciemniejsze wersje.
Rada Nr 3
Przechowuj nori w suchym miejscu, chłodnym i zawsze szczelnie zamknięte!
Rada Nr 4
Opakowania nori bardzo często mają swoją kolorystyczną skalę:
- Green
- Red
- Silver
- Gold
- Platinum
- Diamond
Nori w opakowaniu Green są najcieńsze, jednak najbardziej gumowe, dlatego lepiej po nie nie sięgaj. Nori Diamond to te najlepszej jakości, jednak najgrubsze. Tu jako osoba początkująca możesz mieć problem z rolowaniem sushi (ze względu na grubość nori właśnie).
Dlatego! Początkującym sugerujemy wybrać nori Gold lub Silver.
Kwestię nori mamy wstępnie uporządkowaną.
A więc! Powodzenia w kuchni!
Jeśli chciałbyś nauczyć się większej ilości sztuczek z kuchni japońskiej zapraszamy na warsztaty organizowane w naszej restauracji.
Warsztaty organizujemy w 3 poziomach zaawansowania.
Po więcej informacji odsyłamy na naszą stronę lub do restauracji!
Do zobaczenia!