Wybierając się z przyjaciółmi do sushi baru, warto przed wizytą tam porządnie zgłodnieć. Różnorodność potraw serwowanych w dobrych japońskich restauracjach sprawia, że mało kto poprzestaje na skonsumowaniu jednego rodzaju sushi. Wizyta w takim miejscu to doskonały pretekst, aby skosztować nie tylko różne wersje ulubionych krążków z surową rybą i ryżem, ale również zaprzyjaźnić się z doskonałymi przystawkami kuchni japońskiej.
Dlaczego warto postawić na przekąski do sushi?
Sushi to specyficzna potrawa, serwowana na zimno, która sama w sobie charakteryzuje się raczej łagodnym połączeniem różnych smaków i jest potrawą dość lekką, bez względu na to, jaki rodzaj rolki wybierzemy. Dlatego też w sushi barach serwuje się japońskie przystawki do sushi, które odznaczają się lekką zawartością, ale często również odrobinę pikantnym, pobudzającym apetyt smakiem.
Wybierając przekąski do sushi można zaspokoić swój pierwszy głód w oczekiwaniu na właściwe danie główne, przygotowywane na bieżąco przez sushi mastera, często na oczach klienta. Sałatka do sushi lub kawałki ryb czy owoców morza w tempurze to przekąski delikatne, pyszne i zaostrzające apetyt. Świetnie nadają się do konsumpcji, gdy akurat wybieramy się do japońskiej restauracji z przyjaciółmi i chcemy tam spędzić miło czas na pogawędkach, przy okazji delektując się doskonale przyrządzonymi daniami.
Jakie przekąski do sushi dostępne są w dobrych restauracjach?
Japońskie restauracje nastawione są głównie na serwowanie sushi w najlepszym możliwym towarzystwie – z typowymi przystawkami charakterystycznymi dla tego kraju oraz napojami, które wspólnie stworzą fantastyczną mieszankę smaków. Co podać do sushi? Zawsze, gdy masz wątpliwości, jaką przekąskę wybrać, skorzystaj z menu przystawkowego w danej restauracji lub poproś obsługę o polecenie czegoś wyjątkowego. W najlepszych lokalach dostępne są ciekawe opcje dla wegetarian i dla osób jedzących mięso.
Co podać do sushi wegetarianinowi?
Nie tylko wegetarianie, ale również osoby spragnione nowych, ciekawych smaków z pewnością zainteresują się ciekawymi japońskimi sałatkami. Zazwyczaj w menu takich restauracji nie znajdziesz żadnych nudnych, przewidywalnych smaków!
- Edemame to niedojrzała soja zamknięta w zielonych strąkach, która w postaci surowej lub grillowanej z dodatkiem soli morskiej może fantastycznie rozbudzić Twoje kubki smakowe i przygotować je na przyjęcie dania głównego.
- Topinambur – kłącze tej rośliny charakteryzuje się bardzo nietypowym smakiem, którego raczej nie uświadczymy w tradycyjnej, polskiej kuchni. W postaci chipsów z dodatkiem sosu Miso Aioli stworzy rewelacyjną kompozycję smaków, które na pewno pokochasz!
- Goma to sałatka do sushi z glonów wakame serwowana w sosie sezamowym, która świetnie smakuje nie tylko jako przystawka, ale również jako przekąska pomiędzy kolejnymi kęsami sushi.
Wegetarianie mogą również skosztować pysznych, chrupiących warzyw w tempurze – to świetna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie lekkiego ciasta ze słodyczą sezonowych warzyw.
Jakie przekąski do sushi z rybami i owocami morza warto spróbować?
Japońskie przystawki do sushi serwowane z owocami morza lub rybami to doskonała opcja dla osób bardziej głodnych, lub tych, które uwielbiają to doskonałe połączenie morskich smaków z pysznym ciastem i lekką pikantnością przypraw. Jakie przystawki do sushi w tej wersji można spotkać w dobrych japońskich restauracjach?
Oto najlepsze przystawki do sushi, których koniecznie trzeba spróbować będąc w dobrej japońskiej restauracji:
Pierożki gyoza z krewetkami – to coś na kształt naszych pierogów, ale w dużo delikatniejszym cieście i z lekkim krewetkowym farszem. Jedzone pałeczkami z dodatkiem sosu sojowego łączą się w piękną kompozycję smaków, które na pewno będziesz długo wspominać!
Hotate kataifi to jeden z bardziej ekskluzywnych japońskich przysmaków. Małże św. Jakuba w specjalnym cieście kataifi serwowane z sosem Miso Aioli i ikura – kawiorem z łososia. Wybierając się do sushi baru, w którym serwowane jest to danie, koniecznie trzeba go spróbować! Zdecydowanie warto zapoznać się z wykwintnością tej wspaniałej kuchni i rozsmakować w najwyższej jakości produktach używanych do przygotowywania potraw.
Kawałki mięs, ryb i owoców morza w tempurze to prosta propozycja przekąski jedzonej przed podaniem sushi, którą najczęściej wybierają miłośnicy japońskiej kuchni. Lekkie, chrupiące ciasto, którym otoczone są kawałki kurczaka, łososia, kalmarów czy krewetek to danie, którym można świetnie zaspokoić swój głód, a które jest stosunkowo szybkie w przygotowaniu.
Jak prawidłowo wybierać przekąski do sushi?
Tak naprawdę nie ma większego znaczenia, co konkretnie wybierzesz przed daniem głównym, lub w jaki sposób będziesz konsumować przekąski – czy zjesz je wszystkie, czy będziesz nimi przegryzać swoje ulubione sushi. Menu dobrych japońskich restauracji jest opracowywane tak, aby każdy miłośnik tej kuchni mógł znaleźć coś dla siebie i stworzyć własną, unikalną kompozycję – nie tylko różnych rodzajów sushi, ale też ciekawych przystawek.
Wiele osób wybierając bardziej „treściwe” przekąski z owocami morza lub rybami decyduje się na zamówienie lekkich wersji sushi, na przykład tych bez tempury lub w wersji wegańskiej. Z kolei ci, którzy mają ochotę na sushi w bardziej obfitej wersji, albo planują konsumpcję sashimi, ramenu czy tatara, zwykle celują w lżejsze, mniej kaloryczne przekąski – na przykład te z edemame lub algami.
Jak wybierać potrawy z menu w sushi barze?
W dobrych japońskich restauracjach prezentowane menu zwykle przedstawia dokładnie fotografie jedzenia, które możesz zamówić. Zaleca się jednak, aby poświęcić dłuższą chwilę na dokładne przestudiowanie menu, również pod kątem informacji o tym, czy potrawa należy do wegetariańskich, czy może pikantnych. Osoby, które dotąd nie były w takim lokalu, mogą mieć problem z rozszyfrowaniem japońskich nazw, dlatego muszą się skupić na opisie ich zawartości oraz fotografiach. Zawsze, gdy masz problem z wyborem potrawy, możesz poprosić obsługę o polecenie – tym sposobem uda Ci się wyjść z sushi baru usatysfakcjonowanym, i oczywiście z pełnym żołądkiem!