Sushi uznaje się za potrawę budzącą lekkie kontrowersje, głównie z uwagi na wykorzystywanie do jego przyrządzania surowe ryby i owoce morza. Obawy przed sięganiem po nie wykazują również dorosłe osoby, dlatego rzadko serwuje się sushi dzieciom. Czy to uzasadniona obawa? Czy sushi jest dla dzieci odpowiednie, a jeśli tak to od jakiego wieku?
Surowa ryba dla dziecka – czy to dobry pomysł?
Surowe ryby to fantastyczne źródło kwasów omega-3 i łatwo przyswajalnego białka, które mogą sprzyjać rozwojowi układu nerwowego u dzieci, a także wspierać prawidłowy wzrost. Z tego powodu dobrym krokiem może być oswajanie maluchów z tą potrawą już od wczesnego wieku. Sushi bez dodatku słonego sosu sojowego czy wasabi może także odpowiadać dzieciom z uwagi na łagodny smak.
Z drugiej strony istnieje zawsze pewna obawa przed spożyciem surowej ryby, która może być źródłem zakażenia licznymi pasożytami i bakteriami. Rodzice, którzy obawiają się surowych ryb u dziecka, muszą jednak pamiętać, że to nie samo mięso ryby jest ryzykowne, lecz niewłaściwy sposób jej przyrządzania. Przy zachowaniu najwyższych standardów higienicznych w lokalu i przyrządzaniu potraw z ryb pochodzących z dobrego źródła, ryzyko zakażenia redukuje się do minimum – w zasadzie do zera. Dlatego jeśli zastanawiasz się czy sushi dla dziecka to dobry pomysł, spójrz na Japończyków – ich dzieci od małego znają smak surowych ryb i owoców morza, co więcej – dorastają, żywiąc się nimi z korzyścią dla ich zdrowia i wyglądu.
Sushi dla dzieci od kiedy?
Zgodnie z wytycznymi specjalistów do spraw żywienia niemowląt, dziecko przynajmniej do 6. miesiąca życia powinno spożywać wyłącznie mleko matki, a w kolejnych miesiącach jego dietę należy ostrożnie rozszerzać o kolejne produkty, minimalizując tym samym ryzyko alergii.
Ryby to jedne z najbardziej uczulających produktów spożywczych, dlatego poleca się, aby wprowadzać je do dziecięcego menu już od 7. miesiąca życia, ale w postaci gotowanej lub pieczonej. Surowy łosoś czy tuńczyk w sushi w zasadzie może wylądować na talerzu dziecka dopiero po ukończeniu około 2.5 roku, gdy jego układ pokarmowy będzie na tyle dojrzały, by poradzić sobie z ich strawieniem. Należy jednak unikać podawania dziecku małży i ostryg.
Nori dla dzieci – czy są bezpieczne?
Algi nori to również bardzo cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów. Stąd też spokojnie można, a nawet powinno się serwować je nawet mniejszym dzieciom. Z czym sushi dla dzieci? Jeśli zabierasz do restauracji malucha w wieku przedszkolnym, postaw na kolorowe małe hosomaki z nori, ryżem i dodatkami warzywnymi, ewentualnie z rybami grillowanymi, czyli łatwo strawnymi dla dzieci.
Czy sushi dla dziecka to rozsądny wybór?
Nie warto rezygnować z wyprawy z dziećmi do restauracji japońskiej w obawie o to, że nie dostaniemy tam nuggetsów z frytkami lub spaghetti dla dziecka. To doskonała okazja, by nauczyć malucha nowych, orientalnych smaków! Wśród bogatego menu dobrych sushi barów z pewnością uda Ci się wybrać wersję sushi z grillowaną rybą lub warzywami, która nie generuje ryzyka niestrawności u dziecka, a pozwoli mu zasmakować w czymś nowym i ciekawym!