Sushi jest potrawą wyjątkową, łączącą w sobie cechy istotne dla różnych diet – zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3, minerały i witaminy, a także przeciwutleniacze w algach. Jest niskokaloryczne i bardzo chętnie spożywane przez osoby ograniczające lub eliminujące gluten z diety. Ale czy sushi ma gluten? Poniżej znajdziesz wyjaśnienie tego zagadnienia.
Z czego składa się sushi? Czy sushi ma gluten?
Aby móc zawyrokować, czy sushi należy do potraw, które mogą być śmiało spożywane przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu, należy dokładnie przeanalizować komponenty, z których się składa. Głównym składnikiem sushi jest specjalny kleisty ryż otoczony algami morskimi, z nadającym smaku całej rolce nadzieniem. Zwykle są to ryby – surowe lub poddane obróbce termicznej, owoce morza, a także marynowane fragmenty różnych warzyw.
Istnieją także specjalne rodzaje sushi, na przykład z japońskim omletem zwanym tamagoyaki, w skład którego wchodzi jajko i przyprawy. Niektóre rodzaje sushi otacza się w białym lub czarnym sezamie lub serwuje w tempurze. Sushi serwuje się w towarzystwie sosu sojowego, wasabi (tarty zielony chrzan) oraz marynowanych plastrów imbiru. Który z tych składników może mieć gluten?
Czy ryż do sushi ma gluten?
Ryż to jedyne zboże, które wchodzi w skład zdecydowanej większości potraw serwowanych w sushi barze. Czy ryż do sushi ma gluten? Jak każdy inny, ten gatunek ryżu jest zbożem naturalnie bezglutenowym. Jednak osoby, które chorują na celiakię powinny zwrócić uwagę również na ewentualne zanieczyszczenia tego produktu w zakładzie, który przetwarza także zboża glutenowe. Na skutek używania tych samych taśm produkcyjnych, ryż do sushi może być potencjalnie zanieczyszczony śladowymi ilościami tego białka, zdolnymi wywołać niepożądaną reakcję. Dlatego aby przygotować sushi bezglutenowe w 100% należy stosować ryż, którego producent zadeklarował brak glutenu na opakowaniu.
Tak naprawdę jedynymi składnikami, które potencjalnie mogą zawierać gluten w sushi, jest tempura – czyli delikatna panierka przygotowywana na bazie mąki pszennej oraz sos sojowy, który może podlegać zanieczyszczeniu glutenem podobnie jak wspomniany wyżej ryż. Gdy chodzi o sos sojowy gluten nie jest jednym ze składników soi, z której się go produkuje, jednak dla utrzymania gwarancji bezglutenowej potrawy warto sięgać wyłącznie po bezglutenową jego wersję, wyprodukowaną w specjalnych, rygorystycznych warunkach.
Jakie sushi wybierać? Sushi bezglutenowe
Większość barów sushi szczyci się przygotowywaniem potraw praktycznie od zera na oczach gości. Dlatego też są to lokale bardzo chętnie odwiedzane przez osoby chorujące na celiakię, ponieważ istnieje spora szansa, że życzenie potrawy w pełni bezglutenowej zostanie przez sushi mastera uwzględnione.
Jeśli chodzi o konkretne sushi, chcąc skosztować te bez glutenu można wybierać spośród wielu rodzajów i dodatków, unikając jedynie tempury. Warto poprosić również o przygotowanie sushi z bezglutenowymi dodatkami – specjalnym sosem i ryżem. Dzięki temu taki smakowity posiłek z pewnością zostanie dobrze przyjęty przez układ pokarmowy!