Sushi – jeden z najbardziej wykwintnych, a jednocześnie coraz częściej trafiających na stoły zwyczajnych ludzi przysmaków kuchni japońskiej. Co sprawia, że egzotykę w tym wykonaniu Polacy pokochali tak bardzo, że wielu z nich nawet uczy się przyrządzać je po mistrzowsku we własnych domach? Dlaczego w zależności od konkretnego rodzaju sushi można uznać za bezpieczne lub niebezpieczne? I wreszcie – czy coś, co tam obłędnie smakuje, może być po prostu zdrowe i dietetyczne?
Rodzaje sushi – czy wiesz, z czego się składa ten przysmak?
Nic, co japońskie, nie może być tak proste dla Europejczyka, jak można by wnioskować po umiłowaniu Japończyków do minimalizmu. Ale spokojnie – dzięki naszemu krótkiemu instruktażowi, przy najbliższym wypadzie do knajpki z sushi, nie będziesz czuć się nieswojo czytając tamtejsze menu. Czy sushi jest dobre? W skład tego wykwintnego dania wchodzą:
- specjalny, kleisty ryż
- wodorosty
- owoce morza – głównie surowy łosoś
- warzywa: awokado, marynowana rzepa, marchew, ogórek, pędy bambusa
- sezam
- sos sojowy
- wasabi – japoński chrzan
- gari – japoński imbir
Oto podstawowe rodzaje sushi:
- Nigiri – to kawałki ryby „przymocowane” do ugniecionego ryżu w formie wydłużonych kęsów
- Maki – warzywa owinięte w ryż i algi
- Futo-maki – to wersja maki wzbogacona o dodatek mięsny, czyli rybę lub owoc morza
- Ura-maki – to „odwrócone maki”, gdzie ryż znajduje się na zewnątrz, obtoczony w sezamie lub kawiorze
Nie każdy musi uwielbiać sushi, ale z pewnością nie można zarzucić tej potrawie bylejakości. Wynika to z ogromnego przywiązania Japończyków do tradycji i prostych połączeń smakowych. To dlatego do sushi wykorzystuje się najlepsze gatunki ryb, a do ich przyrządzania kulinarni mistrzowie tej techniki używają najostrzejszych noży. Chcesz wiedzieć, czy sushi jest fit?
Czy sushi jest fit?
Przyzwyczailiśmy się już do tego, że zazwyczaj to, co nam najbardziej smakuje, uznaje się powszechnie za niezdrowe i tuczące – patrz: bekon, żółty ser, smażone frytki, kurczak w grubej chrupiącej panierce, tłuste lody śmietankowe… Czy sushi jest dobre? W związku z tym, że smak sushi wielu opisuje jako „niebo w gębie”, można się zastanawiać, czy nie należy ono przypadkiem do tych zakazanych na diecie produktów. Jeśli chodzi o zagadnienie, jakim jest sushi a zdrowie, trzeba przyznać, że w jego składzie znajduje się wiele superfoods. A czy sushi jest dietetyczne?
Sushi a zdrowie
Aby odpowiedzieć na pytanie, czy sushi jest dietetyczne, należy wziąć pod lupę przede wszystkim jego główny składnik, czyli ryż i surową rybę. Ryż – bogaty w węglowodany, ale też białko roślinne i witaminy z grupy C, B, E. Z kolei łosoś czy węgorz to jedne z najtłustszych ryb morskich. Czy w związku z tym należy uznać sushi za ogólnie tłuste i niezdrowe? Absolutnie nie! Zawierają niezbędne nam witaminy, kwasy omega-3 oraz antyoksydanty. Mogą one wspomagać odchudzanie. Ważnym składnikiem sushi są również wodorosty nori, które są bogatym źródłem witamin (A, B i C), minerałów, tauryny, kwasu alginowego, białka, węglowodanów, kwasów tłuszczowych EPA, żelaza czy jodu. Warzywa dostarczają witamin, minerałów czy błonnika.
Wzbogacenie diety o sushi może korzystnie wpływać na odporność, wzrok, tarczycę czy układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Regularne spożywanie sushi opóźnia procesy starzenia.
Sushi a odchudzanie
Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, możesz śmiało włączyć sushi do swojego jadłospisu, na przykład w postaci lekkiej kolacji czy lunchu. Jedna rolka, czyli kilka kęsów sushi, to wartość około 300-400 kcal. To jednocześnie bardzo sycąca potrawa, której zwykle nie zjada się w dużych ilościach. Nie zawiera wzmacniaczy smaku ani cukrów prostych, przez które apetyt się wzmaga. No i te doznania smakowe! Zdecydowanie wynagradzają wszystkie dotychczasowe wyrzeczenia. Jeśli chodzi o sushi a odchudzanie, możesz od czasu do czasu zafundować sobie japońską ucztę. Warto zwrócić jednak uwagę na skład sushi – np. zawartość śmietankowego serka czy majonezu. Zamiast tego wybieraj wersję z lekkostrawnymi warzywami.
Czy sushi jest lekkostrawne?
Węglowodany w diecie Japończyków zwykle mają postać ryżu, a trudno znaleźć grubego Japończyka. Dietę japońską uznaje się za jedną z najzdrowszych na świecie – pełną warzyw, a praktycznie pozbawioną tłuszczów nasyconych. Stąd też, pomimo zawartości tłustych ryb morskich, sushi należy do dietetycznych potraw o niezbyt wysokiej kaloryczności i dobrym składzie. Jednakże produkty, które się w nim znajdują, czyli surowa ryba oraz surowe i marynowane warzywa, niestety nie należą do lekkostrawnych. Tym bardziej że podlewa się je dużą ilością sosu sojowego (który jest bardzo słonym, mocno sfermentowanym płynem powstałym z moczenia nasion soi), a także spożywa z wasabi. Czy sushi jest lekkostrawne? Potraw bardzo słonych, surowych mięs i warzyw, a także pikantnych nie zalicza się do grupy lekkostrawnych.
Czy sushi jest niebezpieczne?
Surowy łosoś to składnik, który może okazać się potencjalnie niebezpiecznym składnikiem sushi. Jeśli chodzi o zagadnienie, jakim jest sushi a zdrowie, trudno wypowiedzieć się jednoznacznie. Osoby zdrowe, bez alergii pokarmowych mogą śmiało się nim zajadać, jednak z zastrzeżeniem, by zawsze wybierać lokale, w których przestrzega się surowo zasad higieny przygotowywania posiłków – najlepiej te, gdzie sushi wykonuje się na oczach klienta. Czy sushi jest niebezpieczne, gdy zostanie przygotowane w prawidłowy sposób? Niestety, surowe ryby mogą zawierać „dodatek” w postaci pasożytów, bakterii czy wirusów. Dlatego tak ważne jest, aby spożywać tylko łososie ze starannie wyselekcjonowanego połowu.
Sushi a Hashimoto, ciąża, cukrzyca i karmienie piersią
Jeśli chodzi o zagadnienie, jakim jest sushi a Hashimoto i cukrzyca, należy być szczególnie ostrożnym. Ta potrawa nie jest absolutnie zakazana przy chorobach tarczycy, ale należy spożywać ją z umiarem. Przy cukrzycy sushi jest polecane – ponieważ obniża poziom cukru we krwi – jednak w umiarkowanych ilościach.
Sushi a ciąża i karmienie piersią
Podobnie przy ciąży i karmieniu piersią – można jeść sushi, ponieważ nie wpływa ono na laktację ani zdrowie płodu, ale niestety istnieje ryzyko, że chorobotwórcze bakterie, wirusy lub pasożyty przeniosą się do organizmu matki i płodu. W kwestii zagadnienia, jakim jest sushi a ciąża oraz karmienie piersią należy brać pod uwagę, że kobiety w tym okresie raczej powinny w ogóle wystrzegać się żywieniowych eksperymentów. W czasie ciąży i karmienia piersią warto zrezygnować z surowej ryby. Zamiast tego można sięgnąć po sushi wegetariańskie lub wersję z ugotowaną rybą.
Czy sushi jest zdrowe dla dzieci?
Dzieciom mogą zasmakować wersje bezrybne sushi, i takimi warto je częstować, o ile nie mają alergii pokarmowych na składniki sushi. Można im serwować wersję bez sosu sojowego i wasabi, przez co sushi będzie miało delikatny, akceptowalny smak. Surowa ryba dla małych dzieci to nienajlepszy pomysł. Jeśli chcesz wiedzieć, czy sushi jest zdrowe dla dzieci, to odpowiedź brzmi – tak, bo zawiera wiele zdrowych składników i jego forma może przypaść maluchowi do gustu. Z uwagi na ryzyko zakażenia pasożytniczego lepiej jednak nie serwować dziecku wersji z łososiem czy surową rybą. Alternatywą dla najmłodszych może być wersja wegetariańska sushi czy z gotowaną rybą.
Czy warto jeść sushi? Zdecydowanie tak. Należy jednak pamiętać, aby wybierać sprawdzone restauracje. Przeciwskazaniem jedzenia sushi są przede wszystkim alergie pokarmowe.