Japońskie danie, które już jakiś czas temu zawładnęło podniebieniami Polaków, nieustająco zdobywa nowych zwolenników i staje się coraz popularniejsze. Sushi – bo o nim mowa – dziś możemy zjeść nie tylko w japońskiej restauracji, ale również we własnym domu, gdyż sporo osób przyrządza go samodzielnie lub kupuje gotowe w sklepie. W związku z tym oraz z faktem, że jest to bardzo specyficzna przekąska, rodzą się pytania dotyczące tego, jak długo można przechowywać sushi, aby zachowało świeżość i niepowtarzalny smak.
Czy można przechowywać sushi w lodówce?
Trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy można przechowywać sushi w lodówce. Wszystko zależy od tego, z jakich składników zostało sporządzone oraz jak bardzo jesteśmy pewni źródła ich pochodzenia. Dotyczy to szczególnie ryby, która zgodnie ze sztuką robienia sushi powinna być surowa i obrobiona możliwie najszybciej po złowieniu. W ten sposób pracują japońscy kucharze, którzy przygotowują danie na oczach gości, przestrzegając wszystkich zasad higienicznych. Oryginalne sushi, w skład którego wchodzi rzeczywiście surowa ryba, powinno być zjedzone zaraz po przyrządzeniu i nie zaleca się jego przechowywania nawet w lodówce. Tu nie ma się co zastawiać, czy można jeść sushi na drugi dzień, gdyż jest to niedopuszczalne. Jeśli natomiast przygotowujemy sushi samodzielnie i używamy do tego np. wędzonej ryby, możemy wstawić nadmiar potrawy do lodówki na 12-18 godzin. Należy jednak liczyć się z tym, że walory smakowe na drugi dzień na pewno ulegną pogorszeniu. Niska temperatura źle oddziałuje na ryż oraz płaty nori, przez co nawet najładniej wyglądające sushi nie będzie już niestety tak smaczne, jak to świeżo przyrządzone.
Mrożenie ryby do sushi
Surowa ryba – szczególnie źle przechowywana – może być przyczyną zatrucia, dlatego tak ważne jest przestrzeganie zasad higieny podczas przygotowywania sushi. Najwięksi japońscy mistrzowie potrafią to robić, jednak w warunkach europejskich, zwłaszcza w miejscach oddalonych od morza, używanie surowych i świeżych ryb jest właściwie niemożliwe. Dlatego są one mrożone w temperaturze -20 stopni Celsjusza przez co najmniej dobę, co umożliwia zahamowanie rozwoju bakterii oraz eliminację ewentualnych pasożytów. Dzięki temu danie jest bezpieczne dla zdrowia.
Czy mrożone sushi jest zdrowe?
Sushi najlepiej skonsumować do 3 godzin po przyrządzeniu – wtedy na pewno jest najsmaczniejsze i najzdrowsze. W lodówce można trzymać tylko takie sushi, które zostało wykonane z użyciem ryb poddanych częściowej obróbce. Niska temperatura przechowywania sushi pomoże zachować jego świeżość, ale spowoduje też, że ryż straci swoje właściwości, a nori stanie się gumowate. Tym bardziej nie poleca się mrożenia sushi, choćby z tego powodu, że z dużym prawdopodobieństwem użyta ryba była już raz poddana procesowi głębokiego mrożenia. A czy można mrozić ryż do sushi? Japońskim kucharzom ten pomysł raczej nie przypadłby do gustu, gdyż mrożony ryż traci swoje właściwości, dlatego lepiej przygotować go dokładnie tyle, ile potrzebujemy. Sushi po prostu powinno być świeże – wtedy obłędnie smakuje i jest najzdrowsze. Mrożenie czy chłodzenie zawsze obniży jego wartości smakowe i zdrowotne, dlatego najlepiej zjeść go od razu po przygotowaniu lub zafundować sobie ucztę w dobrej restauracji.