Wchodząc do sushi baru i zaglądając w menu, osoba niemająca wcześniej do czynienia z nazwami japońskich potraw może poczuć się nieco zagubiona. Dlatego warto nie tylko posiłkować się obrazkową wersją dań w karcie, ale również poznać kilka podstawowych rodzajów sushi!
Futomaki co to takiego?
Futomaki to po prostu jeden z rodzajów sushi, serwowanych we wszystkich japońskich barach. Poznasz go bardzo łatwo po bogatym wnętrzu. Zresztą – futoi po japońsku oznacza właśnie „gruby, tłusty”. To klasyczny ryż owinięty algami nori, który wewnątrz skrywa wiele pyszności. Jeśli chodzi o wnętrze futomaków składniki mogą być różne, w zależności od koncepcji i pomysłu sushi mastera.
Futomaki składniki
W przypadku tej rolki, użytych składników jest zawsze więcej niż samego ryżu. Również sama objętość tego rodzaju sushi jest większa niż innych. Można w niej wykorzystać rozmaite składniki: ryby surowe i grillowane, owoce morza, kawior, japoński omlet, a także świeże i marynowane warzywa.
Futomaki – z czym można je serwować?
Zasadniczo jeśli chodzi o futomaki rodzaje tych rolek to zawsze efekt pomysłowości sushi mastera. Klasyczne futomaki z surowym łososiem, marynowana rzepą, ogórkiem, marchewka czy sałatą to bardzo lubiane połączenie, w którym tłusty smak ryby miesza się na języku ze słodko-kwaśnymi warzywami.
W wegetariańskich futomakach stosuje się zwykle same warzywa, wybierając te o różnych kolorach dla urozmaicenia widoku na talerzu oraz wzbogacenia smaku, na przykład: awokado, marynowana rzepa, marchew, sałata. Można także pozwolić sobie na bardziej oryginalne zestawienia – futomaki zestawić z serkiem kanapkowym, burakami, paluszkami surimi, kawałkami mango czy awokado – pomysłów jest naprawdę sporo. Wiele rodzajów futomaków w sushi barach zyskuje nawet swoje wyjątkowe nazwy – w zależności od użytego składnika!
Hosomaki a futomaki – podobieństwa i różnice
Kiedy zasiadasz przed menu w sushi barze, zwykle dla ułatwienia obok japońskich nazw rolek podawane są również fotografie ułatwiające wyobrażenie, czego można się spodziewać. Jeśli zastanawiasz się nad różnicami między hosomakami a futomakami, powinieneś przede wszystkim dowiedzieć się, z jakich składników są zrobione. Obydwie te rolki mają w kolejności od zewnątrz: nori, ryż i właściwe składniki. Różnica polega w zasadzie tylko na ilości użytych składników. W hosomakach jest to tylko jeden składnik – na przykład kawałek łososia, pasta tuńczykowa, marynowana rzepa, awokado. W futomakach tych składników jest przynajmniej cztery. W związku z zawartością, inny będzie też rozmiar rolek – hosomaki to malutkie pod względem objętości rolki, które łatwiej włożyć jednym kęsem do ust, niż futomaki.
Uramaki a futomaki – czym się różnią?
Jeśli chodzi o kolejne porównania, uramaki a futomaki, takie zestawienie bardzo ciekawie będzie prezentowało się nie tylko na talerzach, ale daje również bogate doznania kubkom smakowym. W uramakach znajdują się podobne składniki – przynajmniej cztery, jednak te rolki różnią się od futomaków tym, że ryż znajduje się na zewnątrz, a nori otaczają bezpośrednio wewnętrzne składniki. W związku z odwróconą kolejnością, ryż bardzo często otacza się dodatkowym składnikiem – najczęściej sezamem białym lub czarnym albo kawiorem, dla wzbogacenia smaku.
Znając podstawowe trzy rodzaje sushi z pewnością będziesz miał w czym wybierać podczas kolejnej wizyty w sushi barze!