Jak wygląda sushi – każdy wie. Kojarzy nam się ono ze starannie pokrojonymi rolkami ryżu owiniętego w algi nori, z warzywno-rybnym wnętrzem. Jednak w przypadku gunkan, skład tej potrawy jest nieco inny. Gunkan sushi co to jest i dlaczego warto spróbować tego przysmaku?
Gunkan sushi co to takiego?
Po japońsku gunkan znaczy „statek wojenny”. Ten rodzaj sushi określa się tak z uwagi na to, że jego kawałki przypominają małe łódeczki wypełnione bogatą zawartością. Kawałki gunkan sushi formuje się przy pomocy liści nori, nadziewając je jednolitą zawartością. Najczęściej jest to wkład rybny, dzięki któremu całość zanurzona w odrobinie sosu sojowego i wasabi zyska bardzo wyrazistego charakteru, niełagodzonego poprzez ryż, który występuje w futomaki czy hosomaki. Składniki do gunkan muszą być bezwzględnie najwyższej jakości i maksymalnie świeże – to podstawa każdej japońskiej potrawy, i po tym można odróżnić dobrą restaurację z sushi od złej.
Składniki do gunkan sushi
Gunkan sushi to bardzo prosty rodzaj tej wyjątkowej japońskiej potrawy. Najczęściej składa się z dwóch komponentów: alg nori oraz wkładu. To przysmak w wielu przypadkach stuprocentowo „morski”. Wystarczy, gdy wybierze się gunkan z tatarem z łososia, krewetek, tuńczyka, kawiorem albo z glonami wakame, które również bywają częstym składnikiem wegańskiego sushi. Można również zbudować nadzienie do sushi na bazie dwóch składników – na przykład awokado i kukurydzy, albo ryżu i awokado, czasem łączy się również inne składniki. Będą jednak wyglądały inaczej niż w tradycyjnych hosomaki. Tam składniki owinięte są ryżem i wykończone algami nori. W gunkan liście nori będą oplatały zmielone razem składniki, tworzące jednorodną masę.
Czy gunkan sushi jest dobre?
Będąc w japońskiej restauracji, warto zamówić gunkan maki. To niewielkie porcje sushi ze składnikami pierwszej świeżości, dzięki którym masz szansę poznać tajemnicę japońskiej kuchni. Opiera się ona na składnikach najwyższej jakości, serwowanych zawsze jako pierwszorzędnie świeże. Japończycy wychodzą z założenia, że doskonały produkt obroni się sam – nie potrzebuje zatem przypraw, a w wielu przypadkach również obróbki termicznej. Wybierając gunkan sushi, możesz więc liczyć na głębię doznań smakowych. Poznasz słony smak morza, charakterystyczny ziemisty aromat alg, i będziesz w stanie porównać gunkan maki do hosomaki lub innych rolek, w których główną rolę odgrywa ryż. Bez ryżu sushi jest dużo bardziej wyraziste w smaku – dlatego poleca się gunkan osobom, które miały już do czynienia z sushi, lubią jego walory i są skłonne do dalszych eksperymentów pozwalających poznać wszystkie japońskie potrawy od podszewki.
Osoby, które decydują się na wizytę w japońskiej restauracji wysokiej klasy, powinny zdecydowanie wybrać set, który pozwoli im na zasmakowanie różnych smaków sushi. Fantastyczną cechą tej potrawy jest to, że w zależności od upodobań – każdy może znaleźć idealnie skomponowaną pod własne gusta rolkę, i to w niejednej odmianie!