Spożywanie sushi wiąże się nieodłącznie z pewnymi rytuałami, które, co tu kryć – nadają prawdziwego smaczku tej potrawie. Oprócz ciekawych, przenikających się wzajemnie smaków surowej ryby, słodkiego ryżu i świeżych warzyw, warto poznać również specyficzne dodatki do sushi. Są to: sos sojowy, marynowany imbir do sushi i wasabi. Jak się nimi delektować, by osiągnąć maksimum wrażeń smakowych?
Dodatki do sushi – dlaczego należy ich używać?
Sushi w różnych wersjach to potrawa bardzo prosta. Ugotowany ryż charakteryzuje się delikatnym, bardzo neutralnym smakiem – nieco innym od białego ryżu długiego, który znamy z klasycznej kuchni. Wodorosty nori same w sobie również nie mają szczególnego smaku. Tak naprawdę stanowią one tylko wypełnienie dla dodatków – surowej ryby, owoców morza, aromatycznego czarnego sezamu, bambusa, ogórka, marynowanych warzyw czy awokado.
Przyprawy podawane w osobnych pojemniczkach każdorazowo przy zamówieniu sushi mają za zadanie podkreślić smak tych łagodnych skądinąd składników, nadać im wyrazistości, a także oczyścić kubki smakowe.
Imbir do sushi – jak go jeść?
Marynowany imbir do sushi to podłużne, cienko krojone plastry specjalnie przygotowanego korzenia, zwykle w kolorze różowym. Po co imbir do sushi? Nie jest on typowym dodatkiem, lecz sposobem na przeczyszczenie jamy ustnej – pozbycie się z niej smaku poprzedniego kawałka sushi czy posmaku tłuszczu rybiego. Czyści kubki smakowe, przez co są one lepiej przygotowane na przyjęcie smaku kolejnej porcji. To dlatego, że delektując się sushi, zwykle nie poprzestajemy na jednym kawałku, a próbujemy kilka rodzajów.
Pasta wasabi do czego używać ten dodatek?
Wasabi do sushi ma postać zmielonej, zielonej pasty o bardzo ostrym smaku. Nic w tym dziwnego, ponieważ to japoński chrzan. Najlepszym sposobem na podkreślenie charakteru potrawy jest muśnięcie kawałka sushi odrobiną tej zielonej pasty. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić – to naprawdę wyjątkowo ostra przyprawa.
Jak używać sosu sojowego?
Sos sojowy, w przeciwieństwie do poprzednich dodatków, to płynna przyprawa o ciemnobrązowym kolorze i bardzo słonym, ale nie pikantnym smaku. Powstaje poprzez moczenie i fermentowanie nasion soi. Używa się jej niejako zamiast soli. Sos sojowy w małej miseczce służy do tego, aby delikatnie zanurzyć w niej kawałek swojej porcji, bez przesadnego „topienia” jej w nim. Ważne, aby moczyć sushi w sosie sojowym po stronie ryby, a nie ryżu – wówczas uzyska się pożądany smak umami.
Czy trzeba używać dodatków do sushi?
Sushi jest wyjątkową potrawą, wiążącą się ze specjalną kulturą jedzenia. Warto ją poznać wybierając się do sushi baru, gdzie będziemy mogli doświadczyć chociażby możliwości obserwowania, jak sushi master przygotowuje je dla nas tuż przed podaniem. Samo sushi bez przypraw jest również smaczne, ale bardzo łagodne – co nie każdemu odpowiada. Jedząc je bez sosu czy dodatków można nigdy nie posmakować prawdziwego, tradycyjnego smaku. Gdzie więc prawdziwa przyjemność z delektowania się tą japońską, wytworną potrawą? Zdecydowanie warto więc przekonać się do ostrzejszych, wyrazistych przypraw japońskich i zobaczyć, jak sushi powinno smakować naprawdę!