Dla przeciętnego konsumenta, nieznającego dobrze azjatyckiej kuchni, sushi to zazwyczaj surowa ryba podawana z ryżem i sosem wasabi. Tymczasem, wystarczy nieco zgłębić tematykę jednego z najsłynniejszych orientalnych dań, by odkryć bogactwo jego smaków i wariantów – jest ich naprawdę mnóstwo! Jeśli jesteś ciekawy, jakie są rodzaje sushi i chcesz znaleźć swój ulubiony smak, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Zebraliśmy w nim wszystkie niezbędne informacje, które powinieneś poznać, chcąc rozpocząć swoją przygodę z tym azjatyckim przysmakiem.
Gatunki ryb, z których przyrządza się sushi
Choć japońscy mistrzowie sushi potrafią zaserwować ten przysmak na niezliczoną ilość sposób, nie zmienia się jedno – jego stałym i najbardziej charakterystycznym składnikiem pozostaje rybie mięso. Zazwyczaj, pochodzi ono z takich gatunków ryb, jak:
- łosoś – zdecydowanie najczęściej wybierana ryba do klasycznego Hosomaki sushi oraz innych jego odmian. Jego mięso jest cenione ze względu na delikatny smak i charakterystyczną barwę,
- tuńczyk – ma równie smaczne i bogate w wartości odżywcze mięso o intensywnym, czerwonym kolorze, przez co przypomina wołowinę,
- makrela – w odróżnieniu od tuńczyka i łososia, charakteryzują ją intensywny smak i aromat, które można zneutralizować, np. poprzez marynowanie w occie lub soku z cytryny.
Najpopularniejsze rodzaje sushi – czym różnią się od siebie?
Nieprzypadkowo w karcie dań wielu restauracji serwujących sushi znajduje się kilka, a nierzadko, kilkanaście odmian i różnych interpretacji tego japońskiego przysmaku. Choć ich nazwy brzmią podobnie, różnice pomiędzy np. Temari sushi, Sashimi a Sugata-zushi, znajdują odzwierciedlenie w odmiennych doznaniach estetycznych i smakowych. Warto poznać podstawowe podobieństwa oraz odmienności wynikające m.in. ze sposobu przyrządzania poszczególnych odmian sushi, czy zastosowanych składników. Najpopularniejsze gatunki japońskiego sushi znajdziesz poniżej.
- Maki sushi – najbardziej klasyczna odmiana sushi zawijanego w algi morskie. Sporządza się je poprzez rolowanie ryżowych wałeczków, a następnie krojenie ich na kawałki o różnych grubościach.
- Hosomaki sushi – jedna z odmian Maki sushi, uzyskiwana poprzez krojenie wałeczków ryżu owiniętych w liście na plasterki o grubości ok. 2-3 cm. Mogą one zawierać zarówno owoce morza, jak i ryby, a także warzywa.
- Futomaki sushi – wariant ten różni od Hosomaki przede wszystkim grubością plastrów, które mają od 4 do 6 cm. Futomaki dekoruje się kawałkami sałaty lub ogórka, tworzącymi ozdobną „koronę”.
- Uramaki sushi – stanowią ciekawą alternatywę dla klasycznych Maki, różniąc się od nich kolejnością kładzenia kolejnych warstw. Jako pierwszy układany jest klejący się ryż, a następnie – pozostałe dodatki. Gotowe Uramaki obtacza się w sezamie, nadającym im przyjemną chrupkość.
- Nigiri sushi – jedna z klasycznych odmian sushi, przygotowywana na bazie ryżu ugniatanego w podłużne kulki. Na nich układa się kawałki ryb, owoców morza oraz warzyw.
- Sashimi sushi – przyrządzane z kilku gatunków ryb, krojonych w płaty, a następnie układanych w odpowiednim kształcie (najczęściej kwiatu róży) z dodatkiem marynowanych warzyw, glonów czy kawioru.
- Temaki sushi – w odróżnieniu od klasycznych odmian jak Uramaki sushi oraz Maki, tutaj ryż, mięso ryb oraz dodatki zawija się w rożki, zamiast równych wałeczków.
- Chirashi-zushi – warto o nim wspomnieć, chociażby ze względu na zupełnie inną formułą niż ta, do której przywykliśmy w przypadku sushi. Ryż oraz wszystkie towarzyszące mu składniki nie są formowanie w żaden kształt, ale rozproszone i podawane w miseczce. Oprócz klasycznych dodatków: ryb, owoców morza czy warzyw marynowanych, często w Chirashi-zushi znajdują się również kawałki Tamagoyaki (japoński omlet) oraz tofu.
- Oshizushi sushi – ta odmiana wymaga zastosowania specjalnych foremek służących do modelowania ryżowych bloczków. Tak przygotowane sushi wyjmuje się z ramek, a następnie kroki na kawałki.
- Gunkan maki sushi – kształtem przypominają wydłużone ryżowe łódeczki, które formuje się pojedynczo, a następnie owija płatem nori. Na ryżu układa się dodatki charakterystyczne dla klasycznych odmian sushi.
To jednak nie koniec wariantów oraz rodzajów sushi, które możesz zamówić w dobrej restauracji lub przyrządzić samemu. Większość najpopularniejszych odmian tej potrawy doczekała się różnych interpretacji, a godne uwagi są także mniej popularne wersje, które również warto przybliżyć.
- Tempura maki – bardzo smaczna odmiana sushi, najczęściej podawana ze smażonymi krewetkami oraz tempurą.
- Date maki – przypomina typowe Futomaki sushi lub inne klasyczne odmiany, z tą różnicą, że jest zawijane nie w algi lub wodorosty, ale w tradycyjny japoński omlet – Tamagoyaki.
- Oyakomaki – w tej odmianie sushi owijane jest nie w wodorosty, ale w surową rybę.
- Kaburamaki – ta odmiana to nic innego jak klasyczne Uramaki sushi, na zewnątrz owinięte dodatkowym plastrem ryby lub warzyw.
- Inarizushi – przypominają niewielkie krokieciki, jednak zamiast naleśników, w Inari sushi kieszonki z ryżem i dodatkami formowane są z uwielbianego w Japonii tofu.
Nawet tak obszerna lista jak powyżej, nie wyczerpuje bogatej gamy odmian i gatunków sushi. Miłośnicy japońskiej kuchni, chcący spróbować wszystkich dostępnych smaków, muszą z pewnością zarezerwować sobie co najmniej kilka wolnych wieczorów. Na uwagę zasługują bowiem także takie odmiany jak: Unagi Nigiri Sushi, czy Temarizushi. Przyrządzane według tradycyjnych, japońskich receptur, nie tylko świetnie smakują, ale również doskonałe prezentują się na talerzu.
Znajdź swój ulubiony smak w SoSushi!
Globalna popularność sushi sprawiła, że tradycyjna, dalekowschodnia potrawa, podlega dziś różnym trendom kulinarnym. To z kolei sprzyja powstawaniu kolejnych wariacji i rodzajów przekąski, tworzonych na podstawie klasycznych, ale i zupełnie nowych składników oraz dodatków. Współczesna oferta barów i restauracji jest tak bogata, że każdy miłośnik sushi znajdzie w niej coś dla siebie. Jeśli jeszcze nie masz swojej ulubionej potrawy, koniecznie odwiedź SoSushi lub zamów sushi z dowozem – przez telefon lub online!