My mamy swoją kiszoną kapustę i ogórki, a Koreańczycy mają swoje kimchi. Co to za produkt spożywczy i w jaki sposób powstaje? Do czego można go dodawać? Poznaj najważniejsze informacje na temat kiszonych warzyw wykorzystywanych powszechnie w kuchni azjatyckiej!
Kimchi co to takiego?
W kuchni azjatyckiej spożywa się bardzo wiele produktów w postaci marynowanej lub fermentowanej. Podobnie jak u nas, w Azji jest to powszechny sposób na to, by dodać warzywom wyrazistości i pogłębić ich walory zdrowotne, ale również i zachować ich świeżość na długi czas. Kimchi co to takiego? To koreańska potrawa – kapusta pekińska przefermentowana w specjalnie skomponowanej zalewie bogatej w różne smaki.
Przygotować kimchi można z powodzeniem w swoim domu – nie jest to skomplikowane, a może stanowić bardzo oryginalną surówkę serwowaną do dań kuchni azjatyckiej.
Z czego składa się kimchi i ile ma kcal?
Kimchi jest czymś w rodzaju koreańskiej surówki. Składa się głównie z kapusty pekińskiej i aromatycznych dodatków. W skład zalewy, w której warzywo ma fermentować, wchodzą: sól, chilli, imbir, brązowy cukier, czosnek, cebula dymka oraz sos sojowy. W zależności od wariantu przepisu, w jego skład mogą wchodzić też inne warzywa – na przykład marchew czy rzepa, oraz inne dodatki. To proste składniki, z których można wywnioskować, że ten produkt będzie miał kwaśny, przesycony pikantnością charakter.
To bogactwo smaków charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej. Wyrazisty smak kimchi nie każdemu będzie odpowiadał, ale zdecydowanie warto go spróbować. To produkt niskokaloryczny – ma zaledwie kilkadziesiąt kcal na porcję. Chcesz dowiedzieć się o kimchi czy jest zdrowe? Czytaj dalej!
Kimchi – czy jest zdrowe?
Kimchi na co pomaga? Zdecydowanie jako niskokaloryczny produkt zawierający bakterie powstałe w wyniku fermentacji, a także duże ilości błonnika, jest on bardzo dobrym dodatkiem do potraw na diecie odchudzającej. Wspomaga trawienie głównie dzięki wysokiej zawartości probiotyków i prebiotyków, ale nie tylko. Kapsaicyna zawarta w chilli ma zdolność podkręcania metabolizmu, a gingerol i zingerol zawarte w imbirze mają mnóstwo cennych właściwości – odtruwających, przeciwzapalnych, wzmacniających odporność. Jeśli chodzi o kimchi właściwości tej potrawy są naprawdę imponujące – warto po nią sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Kimchi – na co pomaga?
W przypadku kimchi właściwości prozdrowotne idą w parze z doskonałym, oryginalnym smakiem. Warto spożywać tę kapustę w formie surówki w okresie jesienno-zimowym. Doskonale rozgrzewa, dostarcza cennych witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy oraz innych składników, a przy tym wspomaga organizm.
Dzięki wysokiej zawartości błonnika i probiotyków kimchi doskonale sprawdza się jako składnik diety redukcyjnej, a także wspomagającej trawienie, zapobiegającej zaparciom.
Kimchi i sushi
Serwowanie kimchi do sushi raczej nie należy do standardu w restauracjach japońskich czy koreańskich, ale ci, którzy kochają ten charakterystyczny smak zauważają, że rzeczywiście można tę potrawę dodawać niemal do wszystkiego. W wielu sushi barach serwuje się także inne potrawy oprócz tradycyjnych rolek z ryżem i surowym łososiem. Na przykład zupę z kimchi lub samo kimchi jako dodatek do innych dań.
Kimchi do sushi może być bardzo ciekawym doznaniem, wzbogacającym tę prostą japońską potrawę o kolejne wyraziste smaki, a przy okazji – o witaminy i inne wartościowe składniki pochodzące z kimchi. Kimchi i sushi to bardzo często produkty występujące w menu japońskich lub koreańskich restauracji. Warto wypróbować je w takim właśnie zestawieniu!
Kimchi w ciąży – czy jest wskazane?
Kobiety ciężarne oraz karmiące piersią powinny zwracać baczną uwagę na to, co spożywają. Ich dieta powinna opierać się głównie na produktach lekkostrawnych, pełnych wartości odżywczych. Unikać należy przede wszystkim surowego mięsa i ryb oraz serów pleśniowych, poza tym jednak dieta ciężarnych powinna być zróżnicowana i bogata w różne smaki. Pod względem wartości odżywczych kimchi idealnie wpisuje się w dietę przyszłej matki – wzmacnia odporność, wpływa korzystnie na trawienie i fantastycznie smakuje. Niektóre kobiety unikają spożywania pikantnych potraw w ciąży, by nie zaszkodzić swojemu dziecku. Zupełnie niepotrzebnie – jak wykazują liczne badania, nie ma przeciwwskazań do spożywania z umiarem potraw pikantnych.
Wiele kobiet nie chce spożywać kimchi w ciąży z uwagi na zmianę preferencji smakowych – co jest całkowicie zrozumiałe, i do czego nie należy się zmuszać. Dla innych ciąża będzie właśnie okresem, w którym będą one bardziej niż kiedykolwiek spragnione spożycia czegoś o tak wyjątkowym, wyrazistym smaku – wówczas warto iść za głosem swoich potrzeb i spróbować kimchi. Co więcej – imbir wchodzący w skład kimchi jest jedną z przypraw zalecanych w ciąży, szczególnie w pierwszym trymestrze, z uwagi na zdolność łagodzenia mdłości.
Dlaczego warto pokochać kimchi?
Potrawy kuchni azjatyckiej nie są przez niektóre osoby lubiane, głównie z uwagi na duże ilości pikantnych przypraw i łączenie ich ze słodyczą oraz smakiem kwaśnym. Jednak to właśnie te nietypowe połączenia smakowe mogą sprawić, że kimchi pokocha wiele osób, które mają dość produktów spożywczych o łagodnym, mdłym smaku. To z pewnością również może być jeden z ulubionych dodatków do potraw dla osób, które poszukują niskokalorycznych, ale sycących i bardzo smakowitych produktów – takich, którymi można z powodzeniem i bez wyrzutów sumienia uzupełnić swoją dietę odchudzającą.
Kimchi należy do warzyw fermentowanych, popularnych w kuchni azjatyckiej. Sprawdź też dodatki takie jak marynowana rzepa, pędy bambusa czy marchew w wersji japońskiej, a przekonasz się, jak ciekawie smakują w słodko-kwaśnej postaci. Kimchi można ciekawie łączyć również z innymi, nie tylko azjatyckimi potrawami – wypróbuj je jako dodatek do klasycznego schabowego albo mielonego i sprawdź, jakie wrażenie zrobisz na pozostałych domownikach! Gdy zrobisz je raz, przekonasz się, że kuchnia azjatycka to nic, co wymagałoby długiego stania w kuchni, pełna jest za to produktów zdrowych, aromatycznych i doskonale wpływających na samopoczucie!