Japończycy są prawdopodobnie najdłużej żyjącą nacją na świecie. To również w tej części Azji odnotowuje się najniższy odsetek otyłości wśród ludzi dorosłych i dzieci. Co jedzą Japończycy i w jaki sposób usytuowanie Japonii na mapie świata wpływa na ich dietę? Dlaczego Japończycy długo żyją?
Ile kcal jedzą Japończycy? Szczupły znaczy zdrowszy?
W krajach zachodnich otyłość to z roku na rok coraz powszechniejszy problem. Jest ona jednym z czynników podwyższających ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia, cukrzycy czy nowotworów. W Japonii odsetek osób otyłych wynosi zaledwie około 3,3%, co w porównaniu z USA, gdzie wynosi on ponad 42%, wydaje się przepaścią. Ile kcal jedzą Japończycy, skoro udaje im się bez większych wyrzeczeń zachować szczupłą sylwetkę? Szacuje się, że jest to nawet 1000 kcal dziennie mniej, niż w przypadku przeciętnego mieszkańca Stanów Zjednoczonych!
Jedz uważnie – jak Japończycy celebrują posiłki?
Na uwagę zasługuje też to, w jaki sposób Japończycy jedzą. Każdy posiłek jest dla nich ważny, dlatego celebrują go, robiąc to, co w Europie nazywamy „uważnością jedzenia”. Zasiadają wspólnie do posiłku, nie rozpraszając się telewizją czy telefonem w ręku, bardzo powoli i długo przeżuwają. Wpływa to przede wszystkim na to, że składniki pokarmowe, które spożywają, mogą być lepiej wchłonięte. Jest jednak coś jeszcze – dzięki uważności jedzenia można łatwiej wychwycić moment, w którym osiągnęło się sytość i zakończyć posiłek. Japończycy nakładają sobie małe porcje jedzenia, aby uniknąć zostawiania resztek, co uznaje się za bardzo niegrzeczne. Tym samym zamiast „jeść oczami” i najadać się aż do syta, jedzą dokładnie tyle, ile potrzebuje ich organizm, co wpływa na dużo mniejszą kaloryczność posiłków.
Dlaczego Japończycy długo żyją?
Japońska dieta długowieczności wbrew pozorom nie opiera się na żadnych wyszukanych składnikach. Kluczem jest tu jednak to, co serwuje się w Japonii na co dzień. Jeśli przyjrzymy się japońskim restauracjom z sushi, będziemy mogli zyskać ogólny pogląd na to, co jedzą Japończycy. To głównie ryby i owoce morza. Mięso czerwone pojawia się u nich sporadycznie. Często za to lądują na talerzu ryby, bogate przede wszystkim w kwasy omega-3 i zawierające mnóstwo pełnowartościowego białka gwarantującego sytość i tym samym zapobiegającego podjadaniu między posiłkami. Oprócz tego w Japonii je się mnóstwo warzyw – również tych marynowanych. Pędy bambusa czy kiełki to dodatki, które występują tam w niemal każdym posiłku.
Dieta Japończyków – jak wygląda na co dzień?
Tak, jak u nas na co dzień spożywamy ziemniaki z mięsem i surówką, tak w Japonii niemal do każdego posiłku serwuje się makaron lub papier ryżowy. Jest on tak mało kaloryczny, że z powodzeniem można go jeść naprawdę dużo. W dodatku świetnie komponuje się smakowo z różnymi dodatkami, a Japończycy uwielbiają przyprawy o wyrazistych smakach. Dieta Japończyków bazuje więc na tym, co niejako „z natury” jest niskokaloryczne – warzywach, chudym mięsie. Jedzą oni niewiele tłuszczów, które pochodzą głównie z ryb i owoców morza i są naprawdę najwyższej jakości. Oznacza to, że Japończycy żywią się tak naprawdę zgodnie z zaleceniami dietetyków na całym świecie – lekko, z dużą ilością warzyw i ograniczając czerwone mięso.
Jak region wpływa na dietę? Co jedzą Japończycy?
Japońska dieta długowieczności oparta na rybach, algach i wodorostach o niezwykle wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i zdrowych kwasów tłuszczowych, wynika przede wszystkim z umiejscowienia Japonii na mapie świata. Kraj Kwitnącej Wiśni to tak naprawdę długa wyspa, mająca z czterech stron dostęp do morza, w tym do Oceanu Spokojnego. Tym samym siłą rzeczy, jak we wszystkich regionach nadmorskich, królują tam ryby morskie i owoce morza, które należą w wielu innych krajach świata do najbardziej luksusowych towarów – stąd wynika ich niski poziom spożycia poza Azją. Oprócz tego Japonia znana jest z pól ryżowych, a ryż stanowi jedno z najzdrowszych źródeł węglowodanów, jest przy tym bardzo niskokaloryczny. Tam, gdzie region jest słoneczny, uprawia się kochające tropikalne warunki owoce czy warzywa. Tam, gdzie żyzne ziemie pozwalają na uprawę zbóż i roślin okopowych, to właśnie one stanowią podstawę wyżywienia – jak to ma miejsce w Polsce. Tak naprawdę nawet turyści w Japonii będą zmuszeni do jedzenia zdrowszej żywności, ponieważ trudno będzie im znaleźć produkty pozwalające na przyrządzenie golonki czy schabowego z ziemniakami i skwarkami.
Można więc śmiało powiedzieć, że to nadmorski klimat ukształtował dietę Japończyków i wpłynął na to, że jest ona obecnie uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Będąc w Japonii, zdecydowanie warto stołować się tam, gdzie jadają rodowici Japończycy. Dzięki temu poznamy prawdziwe smaki Japonii. Trzeba jednak mieć na uwadze, że są one zgoła inne od naszych – nie należy się wiec spodziewać, że uda się nam zaprzyjaźnić z japońskim jedzeniem bez początkowego szoku wynikającego z jego odmienności od naszej polskiej kuchni.