Kuchnia japońska obfituje w bardzo ciekawe potrawy, nie tylko pod względem komponentów i smaku, ale również sposobu ich tradycyjnego serwowania i spożywania. W dobrych restauracjach japońskich można skosztować nie tylko najpopularniejszego dania, czyli sushi, ale również wspaniałych, sycących zup – miso lub ramenu. Z czego przygotowuje się zupy kuchni japońskiej, jak należy je podawać oraz w jaki sposób można je jeść? Z pewnością różnią się one diametralnie od naszej pomidorowej czy rosołu, ale coraz częściej lądują również na polskich stołach!
Zupa japońska miso – bogactwo białka i składników odżywczych
Co to jest miso? Tak naprawdę to gęsta pasta, którą przyrządza się ze sfermentowanej soi, która króluje w japońskiej kuchni, z dodatkiem jęczmienia czy ryżu oraz drożdży koji zapoczątkowujących fermentację. Możemy wyróżnić kilka rodzajów tej pasty:
- Hatho – to czyste miso produkowane wyłącznie z soi charakteryzujące się ciemnobrązowym kolorem.
- Akamiso – to czerwona (w istocie brunatnta) pasta miso produkowana w 100% z soi, ewentualnie z niewielką domieszką jęczmienia czy ryżu, poddana długiej fermentacji i cechująca się wysoką zawartością soli. Jest gęsta, słona i intensywna w smaku, najlepsza do cięższych, wyrazistych sosów oraz marynat.
- Shinshu – żółte miso powstałe w procesie fermentowana soi i jęczmienia, o łagodnym smaku, dobre do zup i większości sosów.
- Shiromiso – to białe miso o kremowym kolorze i bardzo łagodnym smaku, powstała z najkrótszej fermentacji mieszanki soi i ryżu.
Japończycy wykorzystują tradycyjne miso jako bazę do wielu zup i sosów, dzięki czemu ich kuchnia jest bardzo bogata w białko roślinne, błonnik i wiele substancji odżywczych.
Zupa miso wege – z czego się składa?
Zupa miso w kuchni japońskiej zwana jest raczej miso-shiru i spożywana jako dodatek do różnych potraw, również na śniadanie. Gotuje się ją głównie na bazie pasty miso z bulionem dashi, często z dodatkiem tofu i wodorostów. Jako dodatek wzbogacający można użyć warzyw lub ryb. Bez nich z powodzeniem można uznać ją za danie nie tylko wegetariańskie, ale również wegańskie.
Zupa miso kcal – czy jest tucząca?
Osoby odchudzające się bardzo chętnie sięgają po dania kuchni japońskiej, które składają się w dużej mierze z soi, ryżu, ryb i warzyw. To bardzo dobry wybór! Jeśli chodzi o samą potrawę, jaką jest zupa miso kalorie nie grają większej roli – jest ich około 84 w 100 g produktu. Za to miso pomaga w trawieniu dzięki wysokiej zawartości mikroorganizmów, które wspierają florę bakteryjną jelit w tym procesie.
Zupa miso właściwości
W popularnej potrawie japońskiej, jaką jest zupa miso składniki to przede wszystkim soja, mikroorganizmy wspomagające pracę przewodu pokarmowego oraz algi, pełne kwasów omega-3, witamin i minerałów. Dodatkowo można w tej potrawie wykorzystywać różne bardzo wartościowe ryby. Popularna jest szczególnie zupa miso z łososiem, która jest prawdziwym bogactwem nienasyconych, wyjątkowo korzystnych dla organizmu kwasów tłuszczowych. To one wspierają prawidłową pracę układu krążenia oraz układu nerwowego. Tę zupę można serwować osobom starszym z uwagi na skoncentrowaną zawartość białka, dobrych tłuszczów oraz składników odżywczych wspierających ich zdrowie i zapobiegających wielu chorobom wynikającym ze starzenia się organizmu. Serwowana dzieciom może sprzyjać ich zdrowemu wzrostowi, gdyż zawiera wiele białka tak potrzebnego dla ich mięśni i kości.
Zupa ramen co to takiego?
Co to jest ramen? To druga najpopularniejsza zupa japońska, której nazwa wzięła się od specjalnego pszennego makaronu. Znajduje się on w bulionie, który według regionu lub upodobań kucharza przyrządza się na bazie wieprzowiny, wołowiny, drobiu lub ryb. Istnieje wiele sposobów na przyrządzanie tego japońskiego wywaru, w związku z czym cechuje go bogata paleta barw i stopnia gęstości, a co za tym idzie – oczywiście bogactwo różnych smaków. Często bulion doprawia się sosem sojowym lub miso, dzięki czemu zyskuje nie tylko na smaku, ale także na wartości odżywczej.
Co wchodzi w skład ramenu?
Jaki makaron do ramen serwować? Najlepiej zdać się na gotowy produkt kuchni azjatyckiej – czyli makaron pszenny przeznaczony właśnie do tej potrawy. Dodatkowo w skład tej zupy często wchodzą jajka gotowane na twardo lub półtwardo, które stanowią swego rodzaju kwintesencję ramenu. Do wywaru wrzuca się też wodorosty wakame, surowe albo gotowane kiełki fasoli, pędy bambusa, plastry pieczonej albo duszonej wieprzowiny, algi nori, cebulę siedmiolatkę, nasiona sezamu. Można również dodać specjalnie zagęszczoną pastę rybną ciętą na kawałki, tak zwaną kamaboko.
Ile kalorii ma zupa ramen?
Z uwagi na to, że ramen bazuje na wywarze mięsnym, jest dużo tłustszy niż zupa miso. Trudno określić jego wartość kaloryczną z uwagi na to, że istnieje wiele jego odmian, co sprawia, że ramen można jeść w wersji mniej lub bardziej kalorycznej. Zasadniczo przyjmuje się jednak, że ramen ma około 400 kcal w 100 g, co daje bardzo pożywną porcję zupy, idealną na pierwsze danie, lub nawet całkowicie samodzielną potrawę – choćby na kolację.
Jak jeść ramen?
Ramen – co to za potrawa, skoro ma postać zupy, a spożywa się ją pałeczkami? To zupa z gatunku tych klarownych, ale z dużą zawartością „wkładki”, która powinna charakteryzować się na tyle dużymi kawałkami, aby można było wygodnie wyjadać je pałeczkami. Zasadniczo ramen jest zupą, którą należy jeść dość szybko, aby nie zdążyła wystygnąć, a makaron – rozmięknąć. Jak jeść ramen pałeczkami? To trudna sztuka, ale warto próbować, by opanować ją do perfekcji, ponieważ smak ramenu jest tego warty! Zasadniczo stałe elementy ramenu, w tym długi, ciągnący się makaron, należy chwytać pałeczkami i zjadać. Tę zupę serwuje się w głębokich miskach, więc można dokończyć pić płynny wywar za pomocą specjalnie wyprofilowanych łyżek, lub… upijając go wprost z miski!
Ci, którzy mieli okazję spróbować ramenu dobrej jakości choć raz w życiu przyznają, że choć sztuka jedzenia go nie należy do łatwych, to nagroda w postaci sycącego, smakowitego posiłku pełnego składników odżywczych zdecydowanie wynagradza cały trud włożony w jego przygotowanie i konsumpcję!