Kuchnia japońska cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, między innymi dlatego, że w żadnej innej kuchni nie spożywa się takich ilości surowych ryb, mięs i owoców morza. Sposób ich przygotowywania kojarzy się z niezwykłą precyzją, doskonałym wyeksponowaniem walorów smakowych poszczególnych gatunków mięs i ryb, a także ogromnym naciskiem na higienę przyrządzania posiłków. Jeśli chodzi o sashimi co to właściwie jest? Jak się przyrządza tę potrawę i jak należy ją spożywać?
Sashimi co to jest?
W języku japońskim „sashi” oznacza przebite lub przecięte, a przedrostek „mi” to inaczej ciało lub mięso. Inaczej mówiąc sashimi to po prostu pocięte fragmenty mięsa. Kuchnia japońska charakteryzuje się olbrzymią prostotą jeśli chodzi o smaki, ale wyrafinowaniem, gdy chodzi o sposób podawania potraw i ich przyrządzania. Dlatego też nie spodziewajmy się, że idąc do japońskiej restauracji dostaniemy po prostu byle jak pokrojone kawałki fileta ryby czy surowego mięsa. Finezja to wyróżnik tej światowej sławy kuchni.
Jak przygotowuje się sashimi?
Najczęściej w dobrej jakości japońskich restauracjach sashimi przyrządza się z ryb zabijanych na oczach klienta, aby miał on pewność, że danie przyrządzono z najświeższego możliwego surowca. Wyróżnia się kilka rodzajów kształtów sashimi i sposobów cięcia, zależnych od tego, jaki gatunek ryby lub mięsa wykorzystano:
Hira-zukuri to cięcie przypominające nieco kostkę domino o 10 mm grubości, stosowane do większości gatunków ryb. Uzu-zukuri natomiast to cieniutkie na 2 mm i szerokie na 2 cm kwadraty (kaka-zukuri, stosowane dla witlinek, flądr i leszczy) lub kwadraty ito-zukuri o grubości poniżej 2 mm, stosowane dla ryb takich jak kałamarnica czy belona.
A do sashimi jakie ryby najczęściej się wykorzystuje?
Oprócz wyżej wymienionych gatunków w sashimi można znaleźć też łososia, tuńczyka czy inne ryby, popularnie wykorzystywane do sushi. Ale w wysokiej klasy japońskich restauracjach można też zetknąć się z serwowaniem owoców morza, wołowiny lub nawet koniny, które mogą w ciekawy sposób odmienić nasze poglądy na tradycyjną japońską kuchnię.
Sashimi a sushi – jaka jest różnica?
W barach sushi można bardzo często zamówić sashimi jako danie główne. Spożywa się je przede wszystkim jak obiad, podczas gdy sushi można spożywać o dowolnej porze dnia. To jedna z podstawowych różnic pomiędzy tymi potrawami. Druga, to oczywiście skład – sushi serwuje się różnie, w zależności od rodzaju, jednak składnikiem bazowym jest zawsze ryż oraz dodatki – algi nori, warzywa, nasiona sezamu czy czarnuszki. Sashimi serwuje się samodzielnie, udekorowane jedynie białą rzodkwią pokrojoną w podłużne plastry.
Z czym jeść sashimi?
W przypadku sushi dozwolone jest chwytanie pojedynczych kawałków w dłonie. Natomiast sashimi je się wyłącznie przy użyciu pałeczek. Sposób spożywania sashimi jest bardzo podobny jak sushi – zanurza się je w sosie sojowym lub nakłada na nie wasabi, a poszczególne kęsy przegryza się marynowanym imbirem w celu oczyszczenia kubków smakowych.
Sashimi to coraz częściej zamawiana, pełna dobrej jakości tłuszczów potrawa kuchni japońskiej. To danie spożywane na surowo, więc aby docenić łagodny smak miękkiego, tłustego mięsa, warto najpierw zaprzyjaźnić się z sushi, jego mniej ekstremalną dla początkującego smakosza wersją.