Sushi bez surowej ryby jest jak pizza bez mozzarelli i jajecznica bez szczypiorku – podobno ktoś je widział, ktoś próbował, ale nikt nie wie gdzie, kiedy i jak. To prawda – surowa ryba jest ważnym elementem kuchni japońskiej, jednakże niejedynym! Propozycji mamy co niemiara, dlatego należy zadać konkretne pytanie: co do sushi bez ryby? Odpowiadamy: gotowane lub grillowane warzywa, awokado, mango czy smażone tofu … wybór jest nieograniczony. Marynowany ryż można połączyć z wieloma oryginalnymi składnikami, warto zatem zerwać z tradycją i otworzyć się na nowe doznania kulinarne. Na pewno nie będziemy tego żałować!
Co włożyć do sushi bez surowej ryby?
Czy sushi bez surowej ryby jest smaczne? Jak najbardziej! Choć surowa ryba jest najpopularniejszym dodatkiem do marynowanego ryżu japońskiego, to nie jest jedynym. W sushi barach coraz częściej można spotkać wege rolki, które jakością i smakiem nie ustępują swoim tradycyjnym, rybnym wersjom. Ta wiadomość ucieszy w szczególności wegetarian i wegan, zakochanych w kuchni azjatyckiej, oraz osoby, które lubią nietypowe połączenia smakowe. Takie jak nigiri z japońskim omletem, grzybami shitake i awokado, hosomaki z marynowaną rzepą lub ogórkiem czy urumaki i datemaki z sezonowymi warzywami. W wegetariańskim menu możemy znaleźć także futomaki wege z kampyo, oshinko, awokado, ogórkiem, tamago i serkiem. W wersji wege zjemy również sashimi z awokado, sałatą, kampyo, oshinko, gomą wakame, ogórkiem i serkiem. Warto również skusić się na odrobinę słodyczy – sushi z mango zapewni nam niebiańskie doznania.
Jeśli nie wykluczamy z diety produktów odzwierzęcych, świetnym pomysłem będzie gotowana ryba lub smażone krewetki. Menu japońskie nie wyklucza przetworzonych owoców morza, które są bezpieczną alternatywą dla najmłodszych czy kobiet w ciąży.
Kiedy warto zrezygnować z surowej ryby?
Kobiety w ciąży szczególnie powinny uważać na zawartość swojego talerza. Jednym z zakazanych produktów jest surowa ryba – pokarmy zwierzęce niepoddane obróbce termicznej mogą doprowadzić do zakażeń bakteryjnych, niebezpiecznych zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Ta informacja może zasmucić miłośniczki sushi, jednakże mamy dobrą wiadomość – sushi bez surowej ryby w ciąży można jeść! Odmiany smażone, gotowane czy pieczone są dozwolone, zatem nic nie stoi na przeszkodzie, aby zasmakować w mniej klasycznych wersjach. Wybierając sushi składające się z pieczonej czy wędzonej ryby oraz warzyw, dostarczamy organizmowi wiele dobroczynnych substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego wzrostu dziecka, jak białko, kwasy omega-3, kwas foliowy czy witamina B12. Warto o tym wiedzieć, komponując swój nowy japoński zestaw.
Jak sprawdzić, czy w sushi jest surowa ryba
O tym, czy w sushi jest surowa ryba, warto dopytać się przed złożeniem zamówienia. Tym bardziej, jeżeli zaciekawił nas opis posiłku, w którym nie znamy wszystkich składników. Oszczędzi nam to rozczarowania i zdziwienia po ugryzieniu pierwszego kęsa. Japońskie ryby czy owoce morza używane w rolkach mają czasem dziwne nazwy dlatego, zamiast głowić się nad rozszyfrowaniem nieznanych nazw, lepiej skonsultować się z obsługą lokalu. Zawodowi sushi masterzy mają doskonałą wiedzę na temat składników, mogą również udzielić pomocy przy zamawianiu własnych zestawów. Jest to szczególnie ważne dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z japońską kuchnią lub mają alergie pokarmowe. Gwarantujemy, że zdroworozsądkowe podejście do zamawiania potraw zaowocuje w przyszłości!