Przyjaciele zapraszają Cię do sushi-baru, w którym jeszcze nigdy nie miałeś okazji być, ani nawet nie próbowałeś tej słynnej japońskiej potrawy. Co może pójść nie tak? Totalna ignorancja dla tego przysmaku może poskutkować przede wszystkim zepsuciem na własne życzenie jego wyjątkowego smaku i zniechęceniem się do kolejnych takich wypraw. Trzeba wiedzieć, że to danie dosyć specyficzne, które warto najpierw poznać pod kątem kultury spożywania i ewentualnego smaku, jakiego się spodziewać. Jakie sushi wybrać na pierwszy raz?
Co to jest sushi?
Sushi to składniki warzywne oraz rybne owinięte ściśle w gotowany ryż i płaty suszonych wodorostów. Cechą charakterystyczną sushi jest jego wygląd – w podstawowej wersji przypomina ono plastry o okrągłym kształcie. Sushi spożywa się z odrobiną niezwykle ostrego zielonego chrzanu wasabi oraz sosu sojowego, za pomocą specjalnych pałeczek. Istotną cechą tego dania jest fakt, iż podawane jest ono na zimno i przygotowywane bezpośrednio przed spożyciem, co ma olbrzymie znaczenie, ponieważ w skład większości rodzajów sushi wchodzą surowe ryby (głównie łosoś i tuńczyk), owoce morza czy kawior. W smaku sushi jest bardzo delikatne, lekko słodkawe. Wasabi i sos sojowy mają za zadanie podkręcić jego smak i nadać mu wyrazistości.
Czy jedzenie sushi jest skomplikowane?
Co to jest sushi? To potrawa jedzona na zimno, podana w formie kęsów „na raz”. Dlaczego cała „procedura” jedzenia sushi jest uznawana przez wiele osób za tak skomplikowaną? Trudność sprawia niektórym ludziom posługiwanie się pałeczkami, dlatego warto pamiętać, że sushi można równie dobrze spożywać palcami – nie brudzi ono dłoni, co jest sporym ułatwieniem. Można także poprosić o podanie pałeczek dla osób początkujących. Jedną pałeczkę w 1/3 długości należy włożyć w zagłębienie między kciukiem a palcem wskazującym, a drugą w tej samej odległości przytrzymywać kciukiem i palcem wskazującym tak, by górna część była ruchoma i sprawnie chwytała sushi. Kawałki sushi należy wkładać do buzi w całości – nie nadgryzać ani nie rozdrabniać na talerzu.
Jak przyprawiać sushi? Sushi dla początkujących
Oprócz wykwintnie ułożonych rolek, na osobnych talerzykach w sushi-barze dostaniesz też: sos sojowy, wasabi oraz plastry marynowanego imbiru. Jak prawidłowo użyć tych składników do sushi?
Sosem sojowym nie polewa się potrawy, lecz zanurza w niej kawałki sushi. Aby w miseczce nie pływały fragmenty ryżu, a czynność ta była jak najbardziej higieniczna, trzeba stosować się do ogólnie przyjętych zasad. Zanurzamy tylko fragment sushi – ten, na którym jest ryba i algi. Unikamy zanurzania w miseczce samego ryżu. Wkładanie do ust całego kawałka sushi rozwiązuje problem higieny przy moczeniu przez wszystkich biesiadników swojego jedzenia w jednej miseczce.
Wasabi nakłada się na przykład przy pomocy pałeczek bezpośrednio na swoją rolkę. Należy przy tym uważać z ilością – ten chrzan naprawdę wyciska łzy z oczu i dodanie go w zbyt dużej ilości może sprawić, że nie będziesz w stanie się delektować smakiem tej potrawy. Dużym błędem jest natomiast mieszanie wasabi z sosem sojowym w jednej miseczce – tworzy to bardzo nieprzyjemną słono-ostrą mieszankę smakową, która psuje cały smak. Jeśli wolisz sushi w wersji lekko słonej, czyli z samym sosem, bardzo ostrej lub wręcz łagodnej, bez jakichkolwiek dodatków – oczywiście możesz stosować przyprawy tak, jak uważasz za stosowne, w końcu służą one tylko zwiększaniu przyjemności spożywania tego dania.
Plastry imbiru stosuje się jako „czyściciel języka” po spożyciu rolki jednego gatunku, a przed spróbowaniem innej. Dzięki gryzieniu imbiru oczyszcza się kubki smakowe i przygotowuje je na nowe doznania.
Podstawowe rodzaje sushi
Jeśli nigdy nie byłeś w sushi-barze, to otwierając menu możesz mieć problem ze zrozumieniem nazw poszczególnych potraw. Dlatego też większość restauracji oferuje je w bogato ilustrowanej wersji, pokazując na zdjęciu jak dokładnie prezentować się będzie zamawiany zestaw lub konkretny rodzaj sushi. Oferowane wszędzie podstawowe rodzaje sushi to: futomaki, hosomaki oraz nigiri. Futomaki to duże, okrągłe rolki owinięte w wodorosty, zawierające w środku oprócz ryżu składniki mięsne i warzywne. Z kolei hosomaki to ciasno zwinięte w kształcie walca kawałki z jednym składnikiem rybnym lub warzywnym wewnątrz, również owinięte w wodorosty. Nigiri mają nieco inną postać – prostokątnego kawałka ryżu, na który nałożony jest fragment surowej ryby lub owoc morza.
Jakie sushi wybrać na pierwszy raz?
Zanim przejdziesz do bardziej zaawansowanych postaci sushi z różnymi ciekawymi dodatkami, na przykład grillowanym węgorzem, ośmiornicą, sałatką krabową czy nietypowymi warzywami, spróbuj najpierw którejś z tych podstawowych wersji, aby przekonać się, czy jest to smak odpowiedni dla Ciebie.
Tak naprawdę nie istnieje coś takiego, jak sushi dla początkujących. Każdy rodzaj tej potrawy (a jest ich mnóstwo) ma swój specyficzny smak, ale w zasadzie każdy nadaje się dla osób, które pierwszy raz sięgają po tę potrawę, bo może ona przyjemnie zaskoczyć. Wielu miłośników sushi zaleca amatorom, aby na początek wybrali dla siebie coś w wersji bezrybnej lub z rybą serwowaną po obróbce termicznej. Wynika to z tego, że dla niektórych osób barierą trudną do przełamania jest spróbowanie surowej ryby.
Czy warto wybrać się na sushi?
Sushi to potrawa ekskluzywna i droga, stąd też czasem trudno skusić się na nią, nie wiedząc czego spodziewać się po wizycie w restauracji. Z pewnością jednak warto wybrać się do sushi-baru i spróbować tego, czym zachwyca się tak wielu smakoszy na całym świecie. Dla zapewnienia sobie najwyższej jakości doznań kulinarnych warto zapoznać się nieco z rodzajami sushi oraz sposobem ich spożywania i przyprawiania, aby od pierwszego kęsa robić to prawidłowo.
Sushi sprzedawane w niektórych dyskontach jako gotowy zestaw nie są najlepszym sposobem na to, by poznać prawdziwą jakość tej potrawy. Dlatego na pierwszy raz lepiej dać się zaprosić do dobrej restauracji serwującej sushi – szczególnie takiej, gdzie sushi-master przyrządza je na oczach klienta, by móc w pełni wczuć się w klimat spożywania tego dania!