Poza tradycyjnym sushi oferowanym w dobrych restauracjach japońskich, można też spotkać się z propozycjami różnych przysmaków w tempurze. To bardzo ciekawy i smakowity sposób przyrządzania dań kuchni japońskiej. Z czego jest zrobiona tempura, jak smakuje i ile ma kalorii?
Co to jest tempura do sushi?
Zanim odpowiemy na pytanie, ile kalorii ma sushi w tempurze i czy to dobry posiłek dla odchudzających się, musimy najpierw wyjaśnić, co to jest tempura do sushi. To nic innego, jak po prostu charakterystyczna dla kuchni japońskiej panierka. Przyrządza się ją z mąki kukurydzianej, mąki pszennej, zimnej wody oraz jajka. W takim cieście obtacza się kawałki owoców morza, ryb, mięs oraz warzyw, a następnie wrzuca na rozgrzany do około 170-180°C olej na krótką chwilę. Tempura pod wpływem smażenia na głębokim tłuszczu staje się chrupiąca, ale delikatna. W ciekawy sposób otula skrytą wewnątrz krewetkę czy warzywo, które dzięki tej panierce staje się jeszcze bardziej smakowite. W dobrych restauracjach można też spotkać całe rolki sushi w tempurze – i jest to danie, które z pewnością zasługuje na opisanie!
Czy sushi w tempurze jest surowe?
Osoby, które chciałyby spróbować tego przysmaku, często zastanawiają się, czy sushi w tempurze jest surowe. Podczas przygotowywania sushi do smażenia w tempurze, sushi master stosuje dokładnie te same zasady, co dla klasycznych hosomaki czy futomaki. To znaczy – przygotowuje rolkę z dodatkiem surowych kawałków ryb czy owoców morza, dokładnie tak, jak robiłby to w przypadku sushi do jedzenia na zimno. Tak przygotowaną rolkę obtacza w tempurze, a następnie umieszcza we wrzącym oleju. Sprawia to, że umieszczone wewnątrz warzywa, ryby czy owoce morza zostają poddane krótkiej, ale skutecznej obróbce cieplnej. Osoby, które czują awersję do jedzenia surowych mięs lub kobiety ciężarne, którym nie zaleca się ich jedzenia, mogą więc wybrać wersję w tempurze i zajadać się do woli tym smakołykiem!
H2 Tempura sushi kcal – czy to jest kaloryczne?
W tempurze zazwyczaj serwuje się niewielkie cząstki warzyw, ryb lub owoców morza solo. Można spotkać zatem krewetki w tempurze, kawałki łososia, tuńczyka, marchewkę, słodkiego ziemniaka, cukinii, różyczki brokuła, paprykę i inne. To, ile kalorii ma sushi w tempurze, zależy przede wszystkim od wielkości rolki i jej składu. Należy więc wziąć pod uwagę, że jeden kawałek sushi futomaki (większy, z kilkoma składnikami w środku) waży około 30 g i ma około 60 kcal. Z uwagi na to, że tempura, choć niskokaloryczna, potrafi wchłonąć sporo oleju, sushi w panierce tego rodzaju będzie niestety bardziej kaloryczne niż klasyczne. Jeśli chodzi o tempura sushi, kcal będzie się liczyć niemal podwójnie.
Ile kcal ma sushi z krewetką w tempurze?
Klasyczne futomaki, czyli ryż z krewetką i warzywami owinięty w algi nori, i dodatkowo serwowany w tempurze, to jeden z największych przysmaków, których warto spróbować będąc w japońskiej restauracji. Ile kcal ma sushi z krewetką w tempurze? To zazwyczaj około 100 kcal w 100 g, czyli około 3 kawałkach. Trzeba jednak pamiętać, że krewetka, która należy do raczej chudych przysmaków, będzie miała nieco mniej kalorii niż na przykład węgorz, który należy do jednych z najtłustszych ryb.
Ile kcal ma sushi z łososiem w tempurze?
Łosoś to również jedna z najtłustszych, choć równocześnie z powodu zawartości tłuszczu najzdrowszych ryb, jakie żyją na świecie. Dlatego też tę kaloryczność należy traktować z pewnym przymrużeniem oka. Ile kcal ma sushi z łososiem w tempurze? W 100 g sushi z łososiem w tempurze, czyli w około 3 kawałkach, będzie ponad 140 kcal.
Czy sushi jest niskokaloryczne?
To, czy sushi będzie miało dużo, czy mało kalorii, zależy oczywiście od tego, jaką wersję wybierzesz i ile go zjesz. Inną kaloryczność będą miały zestawy wegetariańskie bez tempury, niż taka sama gramatura sushi w tempurze z łososiem, tuńczykiem czy węgorzem. Wciąż jednak pomimo wysokiej kaloryczności, sushi wydaje się być zdrowszym wyborem niż popularne fast foody. Zawiera przede wszystkim ryby i owoce morza, będące źródłem wysokiej jakości dobrze przyswajalnego białka i kwasów tłuszczowych, które są bardzo dobrymi makroskładnikami w przypadku odchudzania i warto dbać o ich podaż. Zasadniczo sushi należy do potraw niskokalorycznych – zawiera składniki o wysokiej gęstości odżywczej, które sprawiają, że czujemy się syci pomimo zjedzenia niewielkiej porcji. Tempura znacząco podnosi kaloryczność potraw, więc nad jej wyborem powinni się dobrze zastanowić ci, którzy dbają o linię.
Czy warto wybierać sushi w tempurze?
Tempura nadaje warzywom, rybom, owocom morza i grzybom chrupkości, którą tak uwielbiamy w innych posiłkach. Do tego świetnie komponuje się z łagodnym smakiem składników znajdujących się w sushi i współgra z tymi bardziej wyrazistymi dodatkami, jak sos sojowy, wasabi, marynowane warzywa. Sushi w tempurze warto polubić choćby z uwagi na jego wyjątkowo delikatny smak i inne doznania, niż te płynące ze spożywania rolek na zimno.
Czy można jeść sushi w tempurze na diecie?
Dieta redukcyjna nie oznacza, że trzeba sobie odmawiać przyjemności, tym bardziej, gdy ta przyjemność to właśnie sushi! Pozwól sobie od czasu do czasu na odrobinę szaleństwa i wybierz smakowite krewetki w tempurze albo małe rolki wegetariańskie o niższej kaloryczności, dzięki którym nieco usprawiedliwisz obtoczenie ich w tym pysznym cieście. Wiele też zależy od tego, ile sushi zamierzasz zjeść. 2-3 kawałki sushi z rybą lub krewetką moczone w tempurze mogą w zupełności wystarczyć, aby zaspokoić swój apetyt i przez resztę kolacji delektować się niskokalorycznymi wersjami sushi. Jeśli masz ochotę na lekką kolację bez ograniczeń ilościowych – postaw raczej na mniej energetyczne warianty! Kuchnia japońska należy nie tylko do najzdrowszych, ale też najbardziej sprzyjających osobom odchudzających się spośród wszystkich smaków świata. Dobrą alternatywą będzie więc wybieranie restauracji japońskich zamiast fast foodów, gdy masz chęć na miłe spotkanie w dobrym gronie lub romantyczną kolację, ale obawiasz się, że mogłoby ono zniweczyć tygodnie Twoich starań o piękną sylwetkę.