Kuchnia azjatycka zdobywa w Polsce coraz większą popularność. I nic dziwnego! Kusi nas smakiem, wyjątkowymi przyprawami oraz różnorodnością. Warto zgłębić jej tajniki, aby wnieść odrobinę egzotyki do własnej kuchni. Właśnie dlatego w niniejszym artykule skupiamy się na jednym ze wschodnich specjałów, a mianowicie na tataki.
Tataki – co to takiego?
Otóż tataki to nie konkretne danie, a raczej sposób przygotowania potraw. To jedna z metod gotowania charakterystyczna dla kuchni japońskiej. Istnieje już od XVII wieku, kiedy to opracował ją pewien samuraj. Podczas spotkania z europejskimi podróżnikami zauważył, że pieką oni jedzenie na ruszcie w bardzo wysokiej temperaturze. To skłoniło go do wypróbowania tego sposobu, a następnie udoskonalenia go według własnych preferencji. Okazał się on na tyle udany, że Japończycy używają go do dziś.
Według omawianej techniki przygotowuje się głównie ryby. Tataki z łososia czy tuńczyka wykonuje się najczęściej. Choć spotyka się też tataki z wołowiny, a nawet innych mięs. Wracając jednak do rzeczy, tataki – co to właściwie jest w praktyce? Otóż ich przygotowanie polega na gotowaniu na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Dzięki temu potrawa szybko przypieka się na zewnątrz, a w środku pozostaje smakowicie surowa.
Jak zrobić tataki z tuńczyka, łososia lub wołowiny?
Przygotowaliśmy kilka wskazówek, z którymi przygotowanie tataki z dowolnego mięsa stanie się naprawdę proste. Pierwszy krok to sporządzenie marynaty. Najprostszy wariant zakłada mieszankę sosu sojowego, cukru oraz soku z cytryny. Można dodać do niej nieco startego imbiru lub trawy cytrynowej. W tym obszarze pojawiają się oczywiście różne wariacje, lecz skupiamy się na podstawach. W takiej marynacie pozostaw tuńczyka lub łososia na godzinę. Po tym czasie mocno rozgrzej patelnię. Powinna być sucha, czyli bez dodatku tłuszczu. Gdy osiągnie właściwą temperaturę, wrzuć na nią rybę. Smaż (a raczej grilluj) ją przez kilka sekund z każdej strony.
W ten sposób uzyskuje się mocne przypieczenie zewnętrznej warstwy mięsa przy zachowaniu wilgotnego środka. Następnie wystarczy już tylko pokroić przysmażone danie na grube plastry i obtoczyć je w sezamie.
Smakowite tataki – czy są zdrowe?
Japońskie specjały zwykle uznaje się za korzystne dla zdrowia. Sprawy mają się podobnie w przypadku tataki. Zacznijmy od tego, że już sama baza dania ma sporo wartości odżywczych. W końcu łososia, tuńczyka, a także wołowinę uznaje się za cenne składniki w diecie. Poza tym do grillowania nie używa się tłuszczu. Z kolei krótki czas smażenia z pozostawieniem niemal surowego wnętrza, pozwala na zachowanie maksimum wartościowych składników. Zatem czy tataki jest zdrowe? Owszem!
Musimy również wspomnieć, że wielu rodziców zastanawia się, czy dzieci mogą jeść tataki. Otóż trudno odpowiedzieć na to pytanie, bo wiele zależy od preferencji samego podopiecznego. Warto jednak pamiętać, że należy uważać na podawanie małym dzieciom łososia, który bywa podstawą potrawy. Kolejna kwestia to niemal surowe wnętrze tataki, które może okazać się szkodliwe dla układu pokarmowego malucha. Lepiej zatem zaczekać, aż szkrab ukończy odpowiedni wiek, zanim podasz mu ten wschodni przysmak.